BiH
0

Šetnjom kroz grad obilježava se Međunarodni dan invalida

FENA
U povodu 3. decembra, Međunarodnog dana invalida, Udruženje roditelja i prijatelja osoba s posebnim potrebama "Sunce" Mostar organizira šetnju gradskim ulicama kako bi obilježili taj dan i ukazali na probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom.

Tim povodom predsjednica Udruženja "Sunce" Erna Kotlo kazala je u izjavi za Fenu kako se spomenutom akcijom želi upozoriti javnost na činjenicu da osobe s invaliditetom u svome gradu nemaju prostora za šetnju zbog nepropisno parkiranih vozila.

Po njenim riječima, vozila se parkiraju na trotoare i time uskraćuju mogućnost osobama s invaliditetom da šetaju gradom.

"Spomenutom akcijom istovremeno želimo dati podršku potpisivanju Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom od strane BiH, koja još nije potpisana. Mi iz Udruženja nadamo se kako će konvencija biti potpisana upravo 3. decembra", kazala je predsjednica Kotlo.

Inače, polazak povorke planiran je za srijedu u 12 sati s Trga Musala, pored gradskog parka Zrinjski, zatim prema Rondou te Lenjinovim šetalištem do Španjolskog trga u Mostaru.

Akciju Udruženja "Sunce" podržale su i ostale ustanove koje se bave problemima osoba s posebnim potrebama, kao što je "Los Rosales", "Vedri osmjeh" te svi volonteri grada Mostara.