BiH
0

Šest kandidata za sudije Ustavnog suda FBiH

FENA
Nakon odlaska u penziju sudija Ustavnog suda Federacije BiH mr. Mirka Boškovića i dr. Nedjeljka Milićevića ostale su upražnjene dvije sudijske pozicije, a procedura u vezi s njihovom popunom je toku, saznaje Fena u ovom sudu.

U vezi s tim, Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTVBiH) je, nakon raspisanog javnog oglasa, okončalo postupak intervjua sa svim kandidatima za poziciju sudije Ustavnog suda FBiH te nakon njihovog rangiranja usvojilo prijedlog od šest kandidata.

Kako je Feni potvrđeno iz VSTVBiH, na listi najuspješnijih kandidata za popunu upražnjenih sudijskih pozicija su Slađan Ajvaz, Tadija Bubalović, Muhidin Hajdarević, Vera Jovanović, Dika Omerović i Danica Šain.

Nakon ovog postupka od Ustavnog suda FBiH je, u skladu sa čl. 17. st. 3. Zakona o VSTVBiH, zatraženo pisano mišljenje. Po dobijanju mišljenja, VSTVBiH je spomenuti prijedlog, uputilo predsjednici Federacije BiH Borjani Krišto.

Prema utvrđenoj proceduri, predsjednica FBiH, uz saglasnost potpredsjednika FBiH predlaže kandidate za sudije Ustavnog suda, za čija je imenovanja potrebna potvrda većine delegata Doma naroda Parlamenta FBiH.