Sjećanje na izuzetnog hirurga
0

Šest godina od smrti stručnjaka i humaniste Abdulaha Nakaša

Sarajevo-x.com
Abdulah Nakaš
Abdulah Nakaš
Na današnji dan, prije šest godina, na vječni počinak je otišao prim.dr. Abdulah Nakaš, vrhunski stručnjak i veliki humanista. Tim povodom su rodbina, kolege i prijatelji u nedjelju posjetili njegov mezar na Kovačima, odali počast i prisjetili se ovog izuzetnog čovjeka.

Abdulah Nakaš bio je specijalista opće hirurgije i šef hirurških disciplina poznat ne samo po svojoj stručnosti već i neizmjernom čovjekoljublju svojstvenom samo rijetkima.

Ostat će upamćen od mnogih koje je liječio, koje je učio i kojima je pomagao, kao osoba koja nije žalila truda i vremena da učini druge sretnima.

Prim. dr. Abdulah Nakaš rođen je u Sarajevu 27. novembra 1944. gdje je proveo cijeli svoj život te završio Medicinski fakultet i specijalizaciju iz opće hirurgije.

Dao je nemjerljiv doprinos kao hirurg, dugogodišnji predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata zaposlenih u zdravstvu FBiH, član Liječničke komore Kantona Sarajevo, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a naročito kao čovjek i građanin Sarajeva.

Njegov angažman tokom agresije na Grad Sarajevo i BiH kao glavnog hirurga Armije RBiH i šefa hirurških disciplina u Državnoj bolnici Sarajevo bio je primjer humanizma kakav nije ranije zabilježen u sredini u kojoj je živio i radio.

Za požrtvovani rad u periodu agresije na Sarajevo i BiH te poratni angažman u oblasti medicinskih nauka nagrađen je Šestoaprilskom nagradom Grada Sarajeva.

Skoro cijeli radni vijek proveo je kao hirurg u Općoj bolnici u Sarajevu. U znak poštovanja njegove ličnosti i djela, ta medicinska institucija od 2006. godine nosi njegovo ime.