Sud BiH
0

Šešelju i Vreći ukupno pet i po godina zatvora

FENA
Sud Bosne i Hercegovine je u četvrtak, nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, izrekao presudu kojom su Momčilo Šešelj i Risto Vreća proglašeni krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet drogama.

Istovremeno, optuženi Risto Vreća je oglašen krivim i za krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija iz člana 399. stav 1. Krivičnog zakona Republike Srpske.

U skladu s navedenim, Sud im je izrekao zatvorsku kaznu od tri godine i šest mjeseci za Momčila Šešelja, odnosno jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine za Ristu Vreću.

Sud je također oduzeo drogu „skank“ u ukupnoj neto masi od oko 30 kg, te predmete korištene u izvršenju krivičnog djela.

Optuženi Momčilo Šešelj i Risto Vreća proglašeni su krivim što su radi sticanja protupravne imovinske koristi vršili kupoprodaju i međunarodni promet droge “skank”.

Optuženi Šešelj je, od početka 2010. godine, organizirao grupu radi međunarodne prodaje, prijevoza i prijenosa, uvoza i izvoza droge „skank“ koju je kupovao od njemu poznatih osoba.

Drogu je prodavao prikrivenim istražiteljima Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA-e, i to za iznos od 1.200 eura po jednom kilogramu.

Optuženi Risto Vreća postao je član organizirane grupe te učestvovao u neovlaštenoj međunarodnoj prodaji, prijenosu, držanju i prijevozu supstanci ili preparata proglašenih opojnim drogama.

Pored toga, Risto Vreća je neovlašteno držao vatreno oružje, municiju i eksplozivne tvari čija nabavka građanima nije dopuštena, saopćeno je iz Suda BiH.