BiH
77

Senat i UO UNSA protiv štrajka: Pozivamo studente da dođu na fakultete u ponedjeljak

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu (UO UNSA) Mevludin Mekić pozvao je sve zaposlene i studente UNSA da nastave s normalnim radom i u ponedjeljak dođu na radna mjesta, odnosno na ispite. UO UNSA smatra kako razloga za štrajk u ovom trenutku nema.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"UO se zalaže za pregovore između Vlade KS i Sindikata kada su u pitanju teme koje su u njihovoj nadležnosti, sa predstavnicima Rektorata, dekana, direktora instituta i sl. UO je ranije tražio od Vlade da izmiri obaveze prema akademskoj zajednici i Vlada je to učinila u ovoj teškoj finansijskoj situaciji i vremenu prirodnih katastrofa, našli su način i mogućnost da uplate 3,5 tranše i time je izvršila svoje obaveze. Time je prestao i glavni razlog za štrajk koji je sindikat naveo, a to je finansijska situacija UNSA", rerkao je Mekić.

Upravni odbor naredio je šefovima organizacionih jedinica UNSA koji planiraju održavati štrajk da dostave informaciju o zakonitosti štrajka Rektoru i UO jer ako je zakon prekršen, ističe Mekić, slijede posljedice.

Ispunjeni minimalni uvjeti za rad

Senat UNSA je također protiv štrajka. Smatraju da se postojeći problemi ne mogu rješavati s odlazećom vladom, te da Kolektivni ugovor ne može biti nacrt koji nije usaglašen i star je od 2008. godine.

"Od tada se dosta toga promijenilo, usvojen je Statut UNSA, napravljeni su integrirani koraci, urađene su strukturalne promjene. Tvrdim da UO UNSA nikada nije bio manje politiziran nego sada. Do donošenja Statuta vlada je imenovala 62 upravna i nadzorna odbora. Sada imamo jedan UO integriranog univerziteta u kojem je prvi put Senat imenovao svoje predstavnike, svoja četiri profesora i po prvi put imamo predstavnika studenata u UO i drugim tijelima", istakao je rektor UNSA Muharem Avdispahić.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Rektor je istakao kako se uvjeti za izbor i napredovanje ne treba prilagoditi ekonomskoj situaciju u KS, kako je to Sindikat tražio, jer je UNSA taj koji treba društvo i državu izvesti iz ove krize i raditi što kvalitetnije.

"Potreban nam je potpuno drugi ugao gledanja. Nije pitanje da li nam Vlada odobrava zapošljavanje ili ne, to je autonomno pravo UNSA i mi trebamo postići da Vlada potpiše ugovor s UNSA o tom koliko će izdvajati godišnje iz budžeta. Postoje temeljni problemi koje treba rješavati ali ih treba rješavati u drugačijim uvjetima. Senat je konstatovao da su ispunjeni minimalni uvjeti za odvijanje akademskog procesa i studenti trebaju doći na zakazane ispite i nastavu", rekao je Avdispahić.

Studenti zbunjeni i preplašeni

Predstavnik studenata Amar Nurković kazao je kako su studenti zbunjeni trenutnom situacijom jer dobijaju različite informacije, a pogotovo jer se radi o septembarskom ispitnom roku tokom kojeg studenti ostvaruju uvjet na upis u narednu godinu, uvjete za stipendiju i druga prava.

"Neki studenti su dobili stipendije i sada čekaju potvrde kako bi otišli u Njemačku, Francusku i druge zemlje. Studentski parlament UNSA pozvao je sve studente da se o ispitima i radnim danima informišu na stranicama fakulteta i oglasnim pločama jer je to jedini mogući način. Izražavamo žaljenje što je Sindikat podijeljen i što svi fakulteti nisu članovi Sindikata jer tako djeluju zbunjujuće prema javnosti nama studentima. Podržavamo sve zahtjeve Sindikata i UNSA ali i izražavamo strah da he ovo vrijeme poprilično loš za održavanje štrajk pogotovo u periodu 20 dana prije izbora jer se postavlja pitanje ko će to riješiti", rekao je Nurković.

Istakao je kako studenti najviše ispaštaju zbog profesora, Sindikata, Univerziteta, te da se oni u ovoj priči oko štrajka uopće ne spominju.

"Ukoliko bude bilo potrebe da protestujemo mi obećavamo da ćemo studente izvesti na ulice da se naši problemi riješe ako ne bude drugog načina, ali ovo nije vrijeme za to", naglasio je Nurković.

Podsjetimo, štrajk su od ponedjeljka najavili Mašinski fakultet, Elektrotehnički fakultet, Fakultet političkih nauka, Šumarski fakultet, Pedagoški fakultet, Fakultet zdravstvenih studija, Farmaceutski fakultet, Medicinski fakultet, Akademija likovnih umjetnosti, Muzička akademija, Akademija scenskih umjetnosti, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet i Veterinarski fakultet.