BiH
40

Senaid Memić: Autoceste FBiH mi prijete, ucjenjuju me i napadaju na moj integritet

Piše: F.V.
Senaid Memić (Foto: CIN)
Senaid Memić (Foto: CIN)
Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić oštro je odbacio optužbe da je obustavio eksproprijaciju za izgradnju dijela Sarajevske zaobilaznice, te da će Sarajevo izolirano od autoputa na koridoru 5C.

Memić je naveo da je saopćenje JP Autoceste FBiH "ucjena, prijetnja i napad na integritet i funkciju načelnika Općine Ilidža".

"Napominjem da ovo nije 1948. godina kad se moglo nekome, ko nije član Partije i zbog toga što nije u partizanima oduzeti pravo i imovina. Ukoliko u ovom vremenu ne odgovaraju ljudi kao što sam ja, i ukoliko ćemo kršiti zakon, i redati prioritete po sopstvenom nerijetko stranačkom interesu, znajte da će Senaid Memić biti protiv takvog pristupa i ponašanja i biti na strani zakona i pravne države", naveo je Memić u reakciji na današnje saopćenje JP Autoceste FBiH.

Kriminalci i smutljivci

Žalosno je, naglasio je Memić, da su u BiH za "koju su naši najbolji sinovi dali svoje živote, iskrivljene vrijednosti".

"Kriminalci, smutljivci i pokvarenjaci sa sigurnošću bolje i uspješnije rješavaju potrebe od poštenog građanstva", poručio je.

Objasnio je kako je došlo do spora:

Faksimil poziva JP Autoceste FBiH upućen Memiću
Faksimil poziva JP Autoceste FBiH upućen Memiću
"Dva puta JP Autoceste FBiH dobijaju rješenje za izmirenje štete za uložena sredstva na prostoru Zemljoradničke zadruge Ilidža. Nakon toga oni ulažu žalbu kako ne bi ispunili svoje obaveze. Zemljoradničkoj zadruzi Ilidža je zbog kredita za sredstva uložena u to zemljište rješenjem suda oduzeto 26 hektara zemlje, a sada Željko Obradović i Pravna služba JP Autoceste FBiH ne prihvataju to rješenje već hoće da izgradnjom autoceste pokriju sav taj uloženi novac. Inače, 26 hektara zemljišta na tom podrujučju po aktuelnim tržišnim cijenama vrijedi više od 3 miliona KM. Cifra na koju JP Autoceste FBiH ulažu žalbe je tri puta manja od tržišne vrijednosti zemlje", istakao je Memić.

Postoje, dodao je, obećanja direktora JP Autoceste FBiH Ensada Karića i premijera FBiH Nermina Nikšića da će prihvatiti rješenje, a onda se ne drže riječi.

"Deponije zemljišta se ne nalaze na mjestima predviđenim u projektu gradnje autoceste, što dodatno uništava poljoprivredno zemljište. Autoceste planiraju bazu za održavanje puteve na istom mjestu i u tu svrhu prave posebnu deponiju i uništavajući zemljište, odnosno provode bezakonje. Firma koja pokaže da ne poštuje vlastite obaveze, da ne poštuje dogovorene zaključke ne može imati podršku načelnika , a načelnik Općine ima pravo da svojim službama 'naredi' da ne budu upleteni u kršenje zakona i sprovođenje pravnog nasilja", zaključio je Memić.

Naglasio je da dopis direktora Karića od 25. aprila 2014. smatram prijetnjom i traži da se JP Autoceste FBiH posvete rješavanju nagomilanih problema i da se vrate u okvire zakona.

Povrijedili ste moja religijska prava

Memić je optužio novinare Klix.ba, koji su samo pokušali uzeti njegovu izjavu u povodu optužbi JP Autoceste FBiH, da su ga "pozvali odmah poslije džuma-namaza", te "ste tim činom i komentarom u vašem tekstu povrijedili moja religijska prava".

"Novinarima koji su me nazvali je rečeno da sam tek izašao iz džamije i da ću biti za pola sata u situaciji da razgovaram. Ukoliko žele izjavu, znaju gdje je moj kabinet, bit će mi drago da ih primim i da im odgovorim na sva pitanja", pojasnio je.

Istina je zapravo da su novinari Memića pozvali poslije 14 sati, dosta poslije džume koja po Takvimu Rijaseta IZBiH počinje u 13 sati. Načelnik Memić je odbio dati izjavu, a na ponudu da ga novinar pozove za pola sata, spustio je slušalicu.

Direktor Karić je za naš portal potvrdio da će JP Autoceste FBiH podnijeti krivičnu prijavu protiv Memića zbog neizvršenja obaveza. Naime, kako su istakli, načelnik Općine Ilidža Senaid Memić naredio je obustavu eksproprijacije nekretnina na dijelu Sarajevske zaobilaznice i time, kako tvrde u JP Autoceste FBiH, samovoljno stavio u saobaćajnu blokadu grad Sarajevo.