Odavanje počasti žrtvama
4

Senad Hadžić i Ramiz Omerčević krenuli pješke u Vukovar

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Sat prije podneva Senad Hadžić i Ramiz Omerčević su sa tuzlanske Kapije krenuli na put dugačak oko 160 kilometara. Hadžić i Omerčević, obojica iz Banovića, namjeravaju za pet dana stići na Ovčaru kod Vukovara kako bi se poklonili žrtvama mučki ubijenim 1991. godine.

"Nema nikakvog datuma, niti bilo kakve druge namjere. Idemo odati počast ljudima koji su mučki ubijeni", kaže Senad Hadžić, koji je prošle godine prepješačio put od rodnih Banovića do Mekke u Saudijskoj Arabiji kako bi obavio hadž.

Na putu prema Vukovaru društvo će mu praviti Ramiz Omerčević zvani Rola, bokser BK Banovići i višestruki prvak BiH u ovom sportu.

"Vukovarci su odali počast žrtvama genocida u Srebrenici. Svi se sjećamo transparenta koji su donijeli u Potočare. Ovim gestom mi se želimo odužiti njima i odati počast žrtvama sa Ovčare", kaže Ramiz Omerčević.

Hadžić i Omerčević će prvo noćenje imati u motelu Park u Srebreniku, a potom slijede dionice prema Brčkom, Orašju, Vinkovcima i Vukovaru.

"Mi smo na put krenuli sa državnim zastavama BiH i Hrvatske. Proći ćemo kroz dio entiteta RS i ne mislimo da bi trebalo biti bilo kakvih problema", kaže Hadžić.

Na koncu nam je rekao kako je Facebook stranica Put svjetlosti ugašena, jer je taj pohod okončao a, kako kaže, slijede novi poduhvati o kojima će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Inače, Hadžića i Omerčevića je iz Banovića ispratilo tek nekoliko sugrađana, dok su ih u Tuzli, kako kaže Hadžić, ljudi pozdravljali na svakom koraku i davali im podršku u njihovom naumu.