BiH
3

Šemsudin Mehmedović predat Tužilaštvu, pa pušten na slobodu

Piše: E. G.
Šemsudin Mehmedović pušten na slobodu (Foto: Anadolija
Šemsudin Mehmedović pušten na slobodu (Foto: Anadolija
Nakon krimininalističke obrade u SIPA-i Šemsudin Mehmedović je danas oko 17 sati predat Tužilaštvu BiH na daljnje postupanje, kazala je za Klix.ba, Kristina Jozić, policijska službenica SIPA-e. Međutim, on je već sat vremena kasnije pušten na slobodu.

Hapšenje Mehmedovića nije izvršeno po nalogu Tužilaštva BiH, niti je postupajući tužilac bio upoznat sa planiranjem te aktivnosti, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH. On je u poslijepodnevnim satima po nalogu postupajućeg tužitelja pušten na slobodu.

Mehmedović, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, uhapšen je jutros, kako su kazali u SIPA-i, zbog osnovane sumnje da je počinio ratne zločine protiv srpskog stanovništa na području Tešnja.

Jozić je danas na konferenciji za medije kazala kako je SIPA tražila od Tužilaštva usmenu saglasnost za pretres objekata i imovine, ali je nisu dobili. Istakla je kako od 2009. godine kada su dobili naredbu Tužilaštva da istraže ovaj slučaj, utvrde činjenično stanje i prikupe dokaze, nisu imali više podršku ove institucije.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Iz Tužilaštva su pak danas saopćili kako "Tužilaštvo neće podleći bilo kakvim pritiscima, a ne želi i neće biti subjekat bilo kakvih međusobnih 'prepucavanja' političkih i drugih zvaničnika u BiH".

Mehmedović je jučer dan u intrevjuu Slobodnoj Bosni iznio optužbe na račun direktora SIPA-e Gorana Zupca. Kazao je kako je Zubac 1992. godine na Ilidži ubio civila Bošnjaka kako bi 'isprobao pištolj koji je dobio od oficira JNA'.

Mehmedovićev branilac Nermin Vila je danas kazao novinarima da je on sat i po prije hapšenja trebao svjedočiti protiv direktora SIPA-e.

Po izlasku iz Tužilaštva Mehmedović je okupljenim novinarima kazao kako je njegovo privođenje čista osveta.

''SIPA je dostavila materijale i gospodina Mehmedovića dovela pred državnog tužioca. Tužilac je od njega uzeo izjavu u vezi s istragom koju protiv njega vodi. Nakon toga državni tužilac je rekao: 'Slobodni ste, neću predlagati pritvor'. Ako postupak bude išao dalje Mehmedović će se braniti sa slobode i to je sve što zasad znamo'', rekla je za agenciju Anadolija Senka Nožica, Mehmedovićeva pravna savjetnica.

''Zloupotrijebili su zakonsku mogućnost lišavanja slobode i zadržavanja od 24 sata. Cilj je bio da me se onemogući da pred Tužilaštvom BiH dam izjavu na okolnost krivične prijave koju sam zbog ratnog zločina podnio protiv direktora SIPA-e Gorana Zupca. To je razlog mojeg hapšenja'', kratko je kazao Mehmedović za agenciju Anadolija.