BiH
296

Šemsudin Mehmedović: Pod plaštom terorizma se želi sprovesti Rezolucija RS-a

Piše: E. F.
Šemsudin Mehmedović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šemsudin Mehmedović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon jučerašnje akcije MUP -a Republike Srpske u kojoj je uhapšeno osam osoba na širem području ovoga entiteta zbog sumnje da su planirali terorističke aktivnosti te da su povezani sa radikalnim islamskim grupama, u Sarajevu se danas održava vanredni kolegij SDA koji raspravlja o jučerašnjim, prema tvrdnjama mnogih, neosnovanih hapšenja.

O akciji koju je pod kodnim nazivom Ruben proveo MUP RS-a, oglasio se Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Državnom parlamentu. U svom saopćenju pozvao je sve odgovorne za sigurnost bh. građana, naročito onih koji još nisu zaboravili strah progona, silovanja, masovnih likvidacija i genocida upravo od onih koji nezakonito bespotrebno i selektivno hapse i ugrožavaju živote nesrpskog stanovništva u RS da se oglase i poduzmu konkretne poteze.

"Privode se ljudi zato što imaju bradu, kraće pantalone, ono što slijedi jeste da počnu privoditi one koji idu u džamiju. Ovo je skandalozno, i ovdje se pod plaštom terorizma želi provesti Rezolucija RS-a", kazao je Mehmedović.

Pozvao je nadležne da odgovorno i hitno zaštite stanovnike ovog dijela BiH.

"Ako niste u stanju osigurati bar minimum životne sigurnosti podnesite ostavke. To će biti dovoljan znak da se građani organiziraju kako su to znali uraditi i 1992. Zbog osjećaja straha, vapaja Bošnjaka za pomoć, želim na ovaj način skrenuti pažnju na nerad onih koji su zaduženi za sigurnosni sektor i Vijeće ministara koje je odobrilo dodatna sredstva za opremu agencija", ističe Mehmedović.

Podsjećamo, u jučerašnjoj akciji uhapšen je Mujo Žilić na području Doboja, ali i Latif Hukić i Nail Dudaković u Orahovi. Također je priveden i Mehmed Husaković, dobitnik Zlatnog ljiljana iz Grapske kod Doboja, kao i Ramo Kadrić iz Srebrenice.

Navodno su prilikom njihovog hapšenja pronađeni oružje, municija, uniforme i propagandni materijal.

Povratnici u sela na području RS-a jučer su bili zastrašeni mnogobrojnim hapšenjima i nisu mogli vjerovati da hapse njihove komšije, koji, kako tvrde nemaju nikakve veze sa bilo kakvim radiklanim pokretima.

SDA