BiH
563

Semiru Rastoderu za ubistvo Have Dovadžije 5,5 godina zatvora

Piše: S. H.
Kantonalni sud u Sarajevu izrekao je presudu Semiru Rastoderu od 5,5 godina zatvora zbog ubistva Have Dovadžije u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila prošle godine u Nedžarićima.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Kantonalnog suda u Sarajevu Rastoderu je izrečena osuđujuća presuda u trajanju od 5 godina i šest mjeseci zatvora, a pored toga izrečena mu je zabrana upravljanja svim motornim vozilima u trajanju od tri godine.

Semir Rastoder je automobilom udario Havu Dovadžiju u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 1. aprila prošle godine u sarajevskom naselju Nedžarići.

Ranije se Rastoder izjasnio da nije kriv. Ipak, nakon saslušavanja svjedoka i cjelokupnog pravnog postupka danas je Kantonalni sud Rastoderu izrekao presudu od 5,5 godina zatvora.

Inače, optužnica protiv Rastodera je podignuta krajem oktobra 2014. godine a potom i potvrđena u Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Prema navodima iste, dvadesetpetogodišnji Rastoder je upravljajući Golfom 6 na Bulevaru Meše Selimovića udario 27-godišnju Havu Dovadžiju, koja se vraćala s posla. Pri tome je Rastoder vozio brzinom od 103 kilometra na sat na saobraćajnici na kojoj je brzina ograničena na 60 kilometara na sat, iako svjestan da upravljajući vozilom na ovakav način može nastupiti zabranjena posljedica.

Dovadžija je preko obilježenog pješačkog prelaza u ulici Bulevar Meše Selimovića prelazila na znak crvenog svjetla na semaforu, kada ju je Rastoder udario automobilom.

Zadobila je teške povrede koje su uzrokovale trenutnu smrt, ali policija je nije mogla odmah identificirati s obzirom na to da nije imala dokumente kod sebe.