Zeleno svjetlo na pet sekundi
768

VIDEO / Semafor za Usaina Bolta u Tuzli

Klix.ba
Semafor na Brčanskoj Malti u Tuzli podešen je za atletičara Usaina Bolta, tvrde Tuzlaci, jer zeleno svjetlo za pješake uključuje se na svega pet sekundi. Također, zeleno svjetlo se uključuje na pet sekundi i za vozače koji skreću u ulicu, tako da moraju "glumiti Michaela Schumachera". Upravo zbog toga najviše su ugroženi pješaci.

Za pješake i vozače koji skreću prema Brčanskoj Malti semafor gotovo uvijek pokazuje crveno svjetlo, izuzev na pet sekundi kada deseci pješaka pokušavaju stići da pretrče ulicu, pazeći da ih pri tome ne udari vozilo koje užurbano skreće u ulicu.

Admir Čavalić snimio je loše podešen semafor, kako bi nadležnima skrenuo pažnju na taj problem, ali i upozorio da su svakodnevno životi mnogih pješaka ugroženi.

"Semafor uvijek pokazuje crveno, izuzev pet sekundi kada je zeleno i kada se od pješaka očekuje da trče preko pješačkog prijelaza. Ukoliko neko odluči normalno hodati onda će se naći na pola puta kada semafor opet pokaže crveno. Ovo ne bi ni smetalo toliko da se sa zelenim za pješake, istovremeno ne pali zeleno za vozače koji skreću prema Brčanskoj Malti. Tako se svakodnevno zbog loše koordinacije rizikuje hiljade života građana Tuzle, naročito maloljetnika, dok je ovaj prijelaz vječiti predmet svađa između pješaka i vozača, jer obje strane smatraju da imaju pravo prolaza", naveo je Čavalić, dodavši da pješaci znaju za manjkavosti semafora jer je tako već godinama te ih stoga ne treba osuđivati ako su racionalno zaključili da je nekada bolje prelaziti dok je crveno.

Podsjetimo, slična je situacija i sa semaforima u Sarajevu, na raskrsnici ulica Alipašina i Maršala Tita, Kranjćevićevoj ulici i mnogim drugim ulicama u našem glavnom gradu.