BiH
0

Selman: Stanje u dobojskom zatvoru danas normalno

FENA
Ministar pravde Republike Srpske Džerald Selman potvrdio je danas da je stanje u Okružnom zatvoru u Doboju, nakon jučerašnje pobune, danas stabilno i da će biti obavljeni informativni razgovori kako bi se videlo koji su to bili uzroci i povodom čega je došlo do pobune.

Ponovio je da pobuna nije bila na nacionalnoj osnovi, ali je kazao da je tačno da je bilo došlo do tuče između dva Bošnjaka i jednog Srbina. To su, naveo je, neki neraščišćeni računi iz ranijih godina, pošto se te osobe već duže nalaze na izdržavanju kazne zatvora.

Dao je i primjer po kome je od jučerašnjih 15 pobunjenika, 12 bilo srpske nacionalnosti, a trojica Bošnjaka, te da su i oni željeli da demantuju da se radilo o pobuni po nacionalnoj osnovi.

Do pobune je došlo nakon tuče između dvije "neformalne grupe" zatvorenika i nakon toga oni su uspjeli da pređu iz zatvoreničkog dijela u drugi dio zatvora gdje su polupali stakla na prozorima.

"Nakon toga, zaključili su da od tog načina revolta nema ništa pa se jedna grupa izdvojila i popela na krov zatvora da bi iskazala svoje negodovajnje s nastalom situacijom", rekao je Selman u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ti zatvorenici su se u jednom momentu bojali da će protiv njih biti poduzete represivne mjere i to je bio jedan od razloga zašto su se popeli na krov.

Po razgovoru ministra Selmana s osuđenicima, bez ikakvih problema su se zatvorenici vratili u prostorije zatvora, a resorni ministar je naknadno razgovarao s dvojicom predstavnika zatvorenika kako bi se vidjelo koji su bili uzroci da dođe do revolta.

Ministar Selman je dao nalog da osoblje zatvora ne može poduzimati nikakve posebne mjere prema osobama koje su jučer učestovale u pobuni.

Naložio je i direktoru Okružnog zatvora Doboj da i on provede internu istragu i na osnovu nalaza poduzet će se konkretne radnje i prema onim zatvorenicima koji su doveli do narušavanja kućnog reda, a ako se utvrdi bit će poduzete mjere i protiv osoblja zatvora.