BiH
8

Selimović: Sutra će se u Parlamentu FBiH znati ko je u kojoj koaliciji

FENA
Redovna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH najavljena je za sutra i prekosutra, a na obimnom dnevnom redu je set antikorupcijskih zakona koje je predložila Federalna vlada, te paket zakona za unapređenje poslovnog ambijenta.
Jasenko Selimović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Jasenko Selimović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Šef Kluba poslanika Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) u Federalnom parlamentu Jasenko Selimović danas je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da se radi o zakonima koji su najvećim dijelom prošli redovnu parlamentarnu proceduru, odnosno nalaze se u drugom čitanju i nakon obavljene javne rasprave oni su upućeni od Vlade FBiH u parlamentarnu raspravu u formi prijedloga.

Ovi zakoni, odnosno njihovo usvajanje, kako je naglasio Selimović, predstavljaju dosljednu primjenu reformskih obećanja Federalne vlade. Trebaju osigurati više posla, reda, bolji položaj radnika, početak ozbiljne sistemske borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, te stvoriti uvjete za privlačenje investitora da odlučnije krenu u otvaranje novih radnih mjesta.

Radi se o prijedlogu zakona o prekršajima, prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata, prijedlogu zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine, prijedlogu zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH, te nacrtima zakona o privrednim društvima, te o javno- privatnom partnerstvu.

Zbog značaja koji ovi zakoni imaju za sve građane Federacije ovo je zasigurno, kako je kazao Selimović, jedna od najvažnijih sjednica Zastupničkog doma Federalnog parlamenta u ovom mandatu.

Selimović je istakao da će Klub zastupnika SDP-a dati podršku svim ovim zakonima, te pozvao poslanike svih stranaka u Parlamentu FBiH da podrže ove zakone.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Pozivam ih da se oko ovih zakona okupimo i da zaboravimo na podjele koje postoje. Pozivam ih da ovo iznesemo kao zajednički projekt svih nas jer se radi o boljitku svih građana Federacije BiH", istakao je Selimović.

Cilj SDP-a je da ovi zakoni koji su formi prijedloga budu usvojeni u oba doma Federalnog parlamanta do kraja godine da bi stupli na snagu početkom naredne godine, a oni koji su formi nacrta da stupe na snagu u prvom kvartalu naredne godine.

"Sutra je prilika da definiramo u Federalnom parlamentu ko je u kojoj koaliciji. Što se tiče SDP-a, to je neupitno, mi smo na strani onih koji se bore protiv kriminala i korupcije u ovoj zemlji", kazao je Selimović i dodao da vjeruju da će ovaj set zakona dobiti parlamentarnu podršku jer se njime garantuje početak sistemske borbe protiv korupcije u ovoj zemlji.

Selimović je, među ostalim, iznio podatak da je u Federaciji BiH u protekloj godini u okviru rada 11 tužilaštava i 47 sudova ukupno donoseno 14 pravosnažnih odluka o oduzimanju imovine u ukupnom iznosu od 212.000 maraka.

"Jasno je da je to nedovoljno i svi znamo da se radi o puno većim ciframa i da kriminalom stečene imovine u ovoj zemlji ima jako puno", kazao je Selimović.