Djelo iz 1995. godine
896

Sejfudin Tokić podnio krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića, razlog poticanje na genocid

A. B.
Sejfudin Tokić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sejfudin Tokić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zbog, kako je kazao, poticanja na genocid u BiH.

Tokić je kazao da je krivičnu prijavu podnio u petak, 2. oktobra, i da ona predstavlja rezultat dugogodišnjih prikupljanja podataka o aktivnostima, prisustvu, boravku i učešću Aleksandra Vučića u nekim operacijama.

"Zbog postojanja osnovane sumnje da je 20. jula 1995. godine u Skupštini Republike Srbije izjavio 'vi bombardujte jednog Srbina, mi ćemo stotine muslimana', čime je podstrekivao vojnike i policajce RS i pripadnike paravojnih formacija na genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine koji su se nakon ovog govora zaista desili na teritoriji BiH, a čije su žrtve bili civili bošnjačke nacionalnosti počinivši na taj način krivično djelo iz člana 176 Krivičnog zakona BiH 'podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela genocida zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina'", kazao je Tokić.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Pojasnio je da krivična prijava sadrži historijski kontekst u kojem se sve odvijalo te dodao da ratni zločini i podsticanje na njih nemaju zastaru.

"Svi ćete se sjetiti slučaja kada se generalnom sekretaru UN-a nakon tri mandata na toj poziciji sudilo za učešće u nacističkim jedinicama i zločine, između ostalog, počinjene na Kozari. Bitno je istaći da su se nakon izjava Aleksandra Vučića zaista desila bombardovanja i ratni zločini u BiH. Također, 25. februara 1991. godine Vojislav Šešelj, Ljubiša Petković i Tomislav Nikolić osnivaju Srpsku radikalnu stranku s perspektivom da se ostvari ujedinjenje jednog dijela narodne radikalne stranke i srpskog četničkog pokreta", naveo je Tokić.

Tokić je dodao da je spornu izjavu u julu 1995. godine dao Vučić kao poslanik Narodne skupštine Srbije, nakon čega su se desili zločini te je došlo do operacije "namjerna sila" koja je bila, prema njegovim navodima, zračna kampanja NATO-a s ciljem onesposobljavanja vojnog arsenala bosanskih Srba i srpskih vojski u ratu u BiH.

"U operaciji koja je trajala od 30. augusta do 14. septembra 1995. godine učestvovalo je osam savezničkih država i obavljeno 3.515 letova te izbačeno 1.026 bombi. Operaciju je započeo NATO savez kao odgovor na tešku situaciju u BiH. Ona je prekinuta 20. septembra kada je admiral Smith u Sarajevu objavio da je ispunjen cilj, a to je deblokada grada i zaustavljanje vojnih dejstava i teške artiljerije", kazao je Tokić.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Tokić je nabrojao i brojne zločine koji su se desili u BiH nakon Vučićevog govora.

"Prijavljeni (Vučić) je permanentno izjednačavao sve Srbe bez obzira na međuanrodni status već priznatih država poput BiH i drugih nastalih raspadom bivše Jugoslavije. Mi smo u ovoj krivičnoj prijavi pokazali niz događaja koji su se desili na terenu. Također, Vučić je otvoreno u javnosti putem medija govorio o projektu velike Srbije i o potrebi da se osigura ujedinjenje svih srpskih zemalja u jednu homogenu srpsku državu koja bi obuhvatala Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, velike dijelove Hrvatske i BiH, što podrazumijeva deportaciju i prisilno premještanje nesrpskog stanovništva i njihovo eliminisanje na drugi način. Znao je da ima veliku moć i utjecaj na srpske dobrovoljce i na kraju Štab za četničke srpske dobrovoljce bio je smješten u stranci čiji je on bio sekretar", dodao je.

Kazao je da je to sve potvrdio Vojislav Šešelj u sudskom procesu protiv Radovana Karadžića u svojstvu svjedoka.

"Rekao je tada da je njihov generalni sekretar Aleksandar Vučić prije ulaska u stranku bio dobrovoljac kod vojvode Slavka Aleksića na Jevrejskom groblju, odakle je povučen da radi na televiziji Srna. U emisiji Telering 2016. godine gostujući sa mnom izjavio je da je sve vrijeme tokom rata dolazio i boravio na srpskim položajima u BiH brinući se uvijek o srpstvu i da će u budućnosti uvijek to raditi", ispričao je Tokić.

U okviru prijave su predati i dokazi u vidu stenograma, videosnimaka, a koji, prema Tokićevim riječima nedvosmisleno predstavljaju krivicu Aleksandra Vučića.

"Na osnovu svega izloženog ja sam predložio Tužilaštvu BiH da hitno otvori istragu u ovom predmetu u skladu s odredbama članova 17 i 56 Zakona o krivičnom postupku BiH prikupi i dodatne dokaze jer mi u njegovom boravku i učestvovanju u jedinicama vojvode Aleksića na Jevrejskom groblju u opsadi Sarajeva nismo našli dovoljno dokaza da ga teretimo za ratne zločine, ali vjerovatno institucije koje imaju više kapaciteta mogu doći do takvih dokaza i proširiti optužnicu", poručio je Tokić.