BiH
104

Sejfudin Tokić govorio na sesiji Kruga 99

FENA
"Bosna i Hercegovina od Dejtona do Brisela” bila je tema sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”.

Kao uvodničari o ovoj temi govorili su prof.dr. Lada Sadiković i prof.dr. Senadin Lavić, a pridružio im se i Sejfudin Tokić.

Sadiković je između ostalog navela da država Bosna i Hercegovina sada dvadeset godina od potpisivanja Sporazuma za mir u BiH i 13 godina od prijema BiH u Vijeće Evrope prvi put dobila priliku da napreduje i ispunjava svoje međunarodne obaveze.

"Mislim da je ovaj trenutak važan za BiH jer Vijeće Evrope je ponovo naglasilo da se neće odustati od temeljnih uvjeta prijemnih obaveza za BiH", naglasila je Sadiković.

Ona je istakla diplomatske aktivnosti oko predsjedavanja BiH Vijećem Evrope te omogućavanja stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te dotoka novih finansijskih sredstava od Evropske unije.

Kad je riječ o obavezama BiH one se kreću u tri pravca: zaštita ljudskih prava, uspostavljanje principa vladavine prava i demokratsko uređenje države.

Profesor dr. Senadin Lavić je rekao da je put od Dejtona do Brisela trebao biti put konsolidacije države BiH i njenog uspostavljanja unutar evropskog sistema kao sekularne, građanske, funkcionalne i industrijski razvijene države.

"Svjesni smo da taj put od Dejtona do Brisela nije urodio plodom i da imamo jednu državu koja se na razne načine pokušava opstruirati", rekao je Lavić navodeći da se pojavljuju snage koje pokušavaju da ono što nisu uspjele u ratu urade sada.

"Trebamo biti oprezni u ovom času i voditi jasnu proevropsku politiku", dodao je.

Lavić je naveo i nužnost reforme Ustava koji je u Dejtonu nametnut Aneksom 4.

"Ovaj Ustav po kojem sad funkcioniramo i koji je prihvatio podjelu zemlje na dva entiteta ne može donijeti prosperitet", rekao je Lavić, te dodao "da stanje u BiH treba dovesti do novog Ustava koji bi odgovarao građanskom modelu kakav je u ostalim evropskim zemljama".

"Jedino u BiH danas imate u srži Ustava etnikum (narod) i odlučivanje koje se događa kao odlučivanje naroda. To je moment koji koči Bosnu i Hercegovinu i onemogućava da se dalje razvija", istakao je profesor Lavić.

Sejfudin Tokić je skrenuo pažnju na kršenje ljudskih prava unutar manjeg bh. entieta, na dešavanja retrogradnih političkih procesa te otpor uključivanja BiH u Evropsku uniju i NATO.

Na današnjoj sesiji Asocijacije KRUG 99 članovi su se prisjetili i odali poštu bh. slikaru Affanu Ramiću koji je također bio njihov član.