BiH
1

Seizmička aktivnost posljednjih dana pojačana u cijeloj regiji

FENA
Zemljotres jačine 4,2 stepena, koji je registriran protekle noći na širem banjalučkom području, mogao je da izazove manja oštećenja, kao što je padanje crijepa na starijim i slabije građenim objektima, ali zasad nema informacija o takvim posljedicama, potvrdila je seizmologinja Vesna Šipka.

Ona ističe da su, prema podacima s kojima raspolažu u Sektoru za seizmologiju Hidrometeorološkog zavoda RS-a, uglavnom zemljotres intenzivnije osjetili građani koji stanuju na višim spratovima zgrada u Banjoj Luci i u Prijedoru.

"Zemljotres se mogao osjetiti u cijelom području Bosanske krajine, a posebno građani koji su osjetljiviji na ovu pojavu", rekla je Šipka.

Magnituda zemljotresa bila je jačine 4,2 stepena Richtera i s procijenjenim intenzitetom u epicentralnoj zoni od šest stepeni Merkalijeve skale, a zabilježen je u 01.03 sati s epicentrom na području Banje Luke.

Šipka podsjeća da se stalno registriraju zemljotresi.

"Svedoci smo već dva dana da se u cijelom regionu Sredozemlja, od Grčke, prenio jedan dio seizmičkih aktivnosti na Crnu Goru. Prije dva dana bio je i zemljotres u Srbiji, magnitude kao i ovaj protekle noći, tako da je u cijelom regionu posljednjih dana malo pojačana seizmička aktivnost", rekla je ona.

Međutim, napominje, niko ne može da zna da li to znači da će biti jačih potresa na ovom području.

Poznato je, ipak, da na području Banje Luke postoji mogućnost dešavanja jačih zemljotresa, ali se oni ne mogu predvidjeti.

Prema podacima Evropskog seizmološkog centra, epicentar sinoćnjeg potresa je bio 25 kilometar sjeverozapadno od Banje Luke i 20 kilometara jugozapadno od Bosanske Gradiške.

Zemljotres je trajao nekoliko sekundi i po intenzitetu se može svrstati u najjače u posljednjih nekoliko godina.