BiH
0

Šef Delegacije Evropske komisije u BiH predao članovima Predsjedništva BiH izvještaj o napretku BiH

FENA
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine primili su danas šefa Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitrisa Kourkoulasa.

Susret je bio prilika da se članovima Predsjedništva BiH preda Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH za 2006. godinu.

Konstatirano je da je BiH na dobrom putu ka priključenju u evroatlantske integracije i očekivanja su da se u prvoj polovini iduće godine potpiše sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što je i siguran pravni okvir za strana ulaganja u našu zemlju.

Šef Delegacije Evropske komisije u BiH je naglasio da je BiH mjesto u porodici evropskih zemalja, a njenu dodatnu vrijednost, na kojoj se zasniva i EU, čine i njene različitosti, što je svakako i temeljac za napredak i prosperitet u BiH.

Ovom prilikom je navedeno da su u EU odučili u naredne tri godine povećati pomoć BiH sa sadašnjih 61 milion na 87 miliona eura, kao i da će krajem ovog mjeseca početi pregovori s vlastima BiH o olakšanju viznog režima, što je i potvrđeno jutrošnjim dobijanjem mandata za započinjanje pregovora od zemalja članica EU.

Na početku susreta šef Delegacije Evropske komisije u BiH čestitao je članovima Predsjedništva BiH na izborima i poželio im uspjeh u radu.