Od 18. do 22. decembra
0

Sedma škola medijske etike Vijeća za štampu u BiH

Klix.ba
Sedma škola medijske etike Vijeća za štampu u BiH održat će se od 18. do 22. decembra u Sarajevu u hotelu Bosnia.

Ovogodišnju Školu medijske etike otvoriće Franz Kaufmann, treći sekretar u Odjelu za kulturu i službu sa javnošću ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH i Ljiljana Zurovac, Izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH.

Vijeće za štampu u BiH do sada je realizovalo šest Škola medijske etike koje je pohađao 201 student i studentica novinarstva iz BiH. Fakultet Političkih nauka u Sarajevu ove godine je potpisao Sporazum s Vijećem za štampu u BiH o priznavanju edukacije u Školi medijske etike svojim studentima kao izbornog predmeta, s kreditom od 6 ETCS bodova.

Škola medijske etike Vijeća za štampu u BiH edukuje studente novinarstva o profesionalnom i etičkom izvještavanju zasnovanom na Kodeksu za štampu i online medije BiH, samoregulaciji i regulaciji medija, odgovornosti medija prema javnosti, specifičnostima izvještavanja za različite vrste medija, rodno senzitivnom izvještavanju i drugim temama i vještinama koje će učesnicima biti od velike koristi u budućem praktičnom novinarskom radu.

Predavači Škole medijske etike su eminentni stručnjaci iz zemlje i Evrope, članovi Žalbene komisije Vijeća za štampu u BiH i Alijanse nezavisnih vijeća za štampu Evrope -AIPCE.

Vijeće za štampu u BiH organizuje Školu medijske etike uz finansijsku podršku Ambasade Savezne Republike Njemačke u Sarajevu, te fondacije National Endowment for Democracy-NED i organizacije Civil Right Defenders. Takođe, Škola se realizuje u duhu dobre saradnje sa šefovima katedri novinarstva Univerziteta/Sveučilišta u BiH.