BiH
221

Sebija Izetbegović nakon posjete parlamentaraca: Mislim da su pacijenti zadovoljni radom KCUS-a

Piše: Er. M.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović izjavila je nakon sastanka s rukovodstvom Doma naroda Parlamenta FBiH da se novi menadžment trudi prevladati prepreke i da generalno misli kako su pacijenti zadovoljni radom KCUS-a. Ona je kazala kako na KCUS-u nije bilo nikakvog govora o štrajku.

Izetbegović je kazala da su KCUS danas posjetili ljudi koji su pokazali interes za probleme u zdravstvenom sistemu, a posebno u Kliničkim centrima u Mostaru, Tuzli i Sarajevu.

"Oni pokušavaju zajedno s nama pronaći mogućnost za sanacioni plan i program koji bi omogućio da klinički centri profunkcionišu, odnosno da se riješimo velikih dugovanja", rekla je Izetbegović.

Direktorica KCUS-a istakla je kako je federalne parlamentarce informisala o tome koliko je ozbiljna i teška finansijska situacija u KCUS-u ponavljajući kako je novi menadžment ove zdravstvene ustanove naslijedio dug od skoro 100 miliona KM.

Izetbegović je rekla i da je bilo govora o načinu na koji plaćaju dobavljače i načinu na koji funkcioniše KCUS, o neophodnoj potrebi reforme zdravstva, reformi primarne porodične medicine, pokušaju organizovanja konkretnog puta pacijenata i prehrani pacijenata kroz zdravstveni sistem.

"Naš zahtjev je bio da se na neki način u Zakon o zdravstvenoj zaštiti ugradi mogućnost da novac prati pacijenta, odnosno da one ustanove koje primaju najveći broj pacijenata budu adekvatno i finansirane", rekla je Izetbegović.

Ona dodaje i da se dugovi KCUS-a otplaćuju ravnomjerno po dospjeću obaveza i da ne postoji nikakva mogućnost da je bilo ko u tom smislu preferiran.

"Mislim da smo već na neki način zaslužili poštovanje naših dobavljača. KCUS jeste u teškoj situaciji, ali mi upornim radom uspijevamo prevladati prepreke i mislim da su naši pacijenti veoma zadovoljni", rekla je Izetbegović.

Ona je kazala kako danas nije bilo govora o saopćenju za javnost Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo koji su zaprijetili i obustavom rada zbog, kako navode, pokušaja menadžmenta KCUS-a da ih stavi pod svoju kontrolu. Istakla je da u KCUS-u nije bilo nikakvog govora o štrajku.

"Mi smo samo zatražili pomoć u smislu jednakog nivoa opterećenosti svih zdravstvenih ustanova. Dakle, željeli smo da se jednako opterete ustanove na primarnom, sekundarnom i tercijarnom nivou. O Sindikatu nismo uopće razgovarali", rekla je Izetbegović.

Na pitanje novinara kako je moguće da KCUS raspisuje tender za reklame u vrijednosti od 50 hiljada KM ako se već nalazi u tako teškoj situaciji, Izetbegović je odgovorila da je tender raspisan ranije.

"Mi po zakonu moramo potpisati ugovore, ali to znači da se sredstva povlače po potrebi, to znači da se tih 50 hiljada KM neće ni potrošiti", zaključila je Izetbegović.

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara kazala je kako je ovo posljednja u nizu posjeta kliničkim centrima u Federaciji BiH prije održavanja tematske sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH o temi "Zdravstvo u Federaciji BiH".

"Svi problemi u Tuzli, Mostaru i Sarajevu su slični samo je struktura dugova na različit način prezentirana. Čuli smo puno toga dobroga i da se dobrom organizacijom i menadžmentom može mnogo toga popraviti u cijelom sistemu", rekla je Bradara.

Bradara je istakla da da se nada kako će nakon sjednice Doma naroda uspjeti donijeti zaključke koji će se odnositi na kratkoročne i dugoročne mjere.

"Svjesni smo da jednom sjednicom ne možemo mnogo promjeniti, ali možemo napraviti taj prvi korak dobre volje da se stanje u zdravstvu u FBiH riješi", kazala je Bradara dodajući kako im je cilj da zaključcima budu zadovoljni kako pacijenti tako i zdravstvene ustanove.