BiH
69

Kurz i Martonyi s Lagumdžijom: BiH treba vitalnu i funkcionalnu vladu

Piše: N. Jamaković
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Austrija i Mađarska opredijeljene su da pomognu BiH na putu ka Evropskoj uniji, ali i u provođenju reformi koje bi ubrzale taj napredak i od nje načinile funkcionalnu i modernu zemlju koja je u sastavu EU.

Osnovni je to zaključak sa sastanka zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije sa ministrom vanjskih poslova Mađarske Janosom Martonyijem i saveznim ministrom za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastianom Kurzom.

Martonyi je na konferenciji za medije nakon sastanka istakao kako je BiH, kao i sve ono što se u njoj dešava, važna za Mađarsku i Austriju iz mnogih razloga.

"Došli smo jer želimo pomoći BiH na putu ka EU na kojem je malo zapela. Želimo dati svoj doprinos. Također smo mogli vidjeti da većina naroda u BiH želi članstvo u EU, a to je vizija koja može približiti etničke grupe u ovoj zemlji. Nadamo se da će političke grupe u BiH saslušati glas i želje naroda te provesti potrebne reforme, a mi smo spremni pomoći u tome", kazao je on.

Zabrinutost zbog protesta u BiH

Sebastian Kurz je naveo kako je Austrija, kao i Mađarska, prijateljska zemlja BiH te istakao tijesne kulturne, privredne i historijske veze, kao i činjenicu da 150.000 ljudi porijeklom iz BiH živi u Austriji.

"Razvoj BiH nam je važan, što pokazuje i činjenica da je Austrija najveći strani investitor u ovu zemlju, kao i da je sa svojim vojnicima značajno prisutna u snagama EUFOR-a. Zabrinuti smo zbog protesta u BiH koje smo shvatili ozbiljno i kao poziv na buđenje za prevazilaženje zastoja u provesu reformi ustava, ali i drugih oblasti bitnih za napredak ka EU. Ova zemlja treba vitalnu i funkcionalnu vladu", kazao je Kurz, dodajući kako Austrija želi nastaviti biti partner našoj zemlji.

Zlatko Lagumdžija je kazao kako je ovo bila prilika da se razgovara trenutnim prijedlozima u evropskih krugovima, odnosno o širem i angažovanijem pristupu Evropske unije prema BiH, kao i da se čuju ideje iz naše zemljeu vezi s tim.

"Mi ne bježimo od obaveze da preuzmemo pravnu stečevinu EU, ali u ovom trenutku prioritet trebaju biti zahtjevi građana, koji su u velikom broju, na stotine hiljada njih, nezadovoljni. Građani imaju tri osnovna zahtjeva, a to su ekonomske reforme i stvaranje novih radnih mjesta, socijalne reforme, te vladavina prava, odnosno borba protiv organiziranog kriminala. Provedba presude Sejdić i Finci je samo vrh ledenog brijega potreba u BiH, ali redoslijed reformi bi trebalo promijeniti u pravcu ispunjenja zahtjeva građana", naveo je Lagumdžija.

Takmičenje u rješavanju problema

Na upit novinara šta se može učiniti da se privuku strane investicije i otvore radna mjesta, Lagumdžija je kazao kako je u BiH na snazi komplikovan politički sistem kao osnovna smetnja tome.

"Bilo bi odlično kada bi se do izbora u oktobru lokalne vlasti takmičile u rješavanju problema, a ne u tome šta je problem", zaključio je Lagumdžija.

Na kraju je ministar vanjskih poslova Mađarske na pitanje novinara kazao da je još uvijek potrebno prisustvo EUFOR-a u našoj zemlji, jer to ima jaku političku poruku, te da bi povlačenje EUFOR-a bilo suprotno tome.