BiH
0

SDUBiH: Ustavna reforma mora ići u pravcu regionalne decentralizacije države

FENA
Predsjedništvo Socijaldemokratske unije (SDU) BiH smatra da je dejtonski ustav BiH postao glavna kočnica za dalji razvoj BiH kao funkcionalne, demokratske, evropske države.

U saopćenju te stranke se navodi da BiH treba dobiti novi ustav koji bi državu BiH organizirao na funkcionalan i racionalan način, osiguravajući potpunu ravnopravnost naroda i građana na cijelom prostoru BiH.

Najavljene prijedloge koji dolaze od lidera HDZ-a BiH i SNSD-a, a koji u konačnici predviđaju etničku podjelu BiH na tri entiteta, Predsjedništvo SDUBiH ocjenjuje kao neracionalne i neprihvatljive.

U saopćenju se ističe da, u suštini, njihovi prijedlozi nisu ništa drugo do pokušaj reinkarnacije davno odbačenih planova FranjeTuđmana i Slobodana Miloševića o podijeli BiH na tri etničke republike.

Dodaje se da bi etnička federalizacija BiH konstantno vodila političkoj destabilizaciji, čime bi opstojnost BiH, njen suverenitet i teritorijalni integritet stalno bili pod upitnikom. Takva rješenja bi zatvorila svaku demokratsku perspektivu za BiH, njene konstitutivne narode pretvorila u nacionalne manjine, otvorila novi proces raseljavanja i trajno zatvorila mogućnost povratka onih koji su protjerani.

Predsjedništvo SDUBiH se oštro suprotstavlja podjeli države, svakom pokušaju izdvajanja bilo kojeg dijela zemlje i narušavanja njenog teritorijalnog integriteta te onim rješenjima koja bi vodila dominaciji jednog naroda. Stoga se ova stranka zalaže za ona ustavna rješenja koja će stvarno i dugoročno BiH učiniti sigurnom, stabilnom i funkcionalnom državom, s punom ravnopravnošću njenih naroda i građana.

Ustavna reforma mora ići u pravcu regionalne decentralizacije države, koja pri tome neće ugrožavati njenu ustavnopravnu, političku i ekonomsku funkcionalnost i njen put ka evropskim integracijama, navodi se u saopćenju SDUBiH čiji je predsjednik Nermin Pećanac.