BiH
0

SDU: "Režirano" hapšenje Zdravka Tolimira u organizaciji Koštunice i Dodika

FENA
Socijaldemokratska unija BiH smatra da režirano hapšenje osumnjičenog za ratne zločine Zdravka Tolimira u Srbiji te njegovo prebacivanje u BiH na teritoriju RS-a u organizaciji Koštunice i Dodika nedvosmisleno pokazuje da ti političari imaju saznanja o kretanju ratnih zločinaca koja se ne koriste za njihovo privođenje Sudu pravde u Haagu.

U izjavi za medije predsjednik SDU-a BiH Sejfudin Tokić navodi da pokušaj manipulacije Haškog tribunala i cjelokupne javnosti koji su izvele vlasti iz Srbije traže najenergičniju akciju međunarodne zajednice te oštre sankcije Srbiji.

Dodaje se da uloga koju je odigrala policija RS-a u ovom slučaju nakon saučešništva u bijegu ratnog zločinca Radovana Stankovića pokazuje da je navedena struktura daleko od standarda profesionalne policije i da predstavlja marionetu u političkim igrama Koštunice i Dodika.

SDUBiH poziva na puni angažman sve proevropske političke strukture u BiH kako bi se što prije reformom policije na cjelokupnoj teritoriji naše zemlje dobila struktura nezavisne profesionalne policije u funkciji građana čija je organizacija zasnovana na evropskim standardima.

Istovremeno, rukovodstvo SDUBiH traži da Predsjedništvo BiH službeno zatraži izjašnjenje Vlade Srbije i premijera Vojislava Koštunice povodom farse u vezi s hapšenjem Tolimira.