BiH
0

SDU BiH traži od Inzka da izvrši pritisak na Špirića

FENA
Rukovodstvo Socijaldemokratske unije Bosne i Hercegovine (SDUBiH) traži od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da izvrši pritisak na predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikolu Špirića da bi se što prije usvojili potrebni reformski zakoni, ubrzao put BiH ka evroatlantskim integracijama i osigurao biljitak za sve građane ove države.

U pisanoj izjavi potpredsjednika SDUBiH Mire Lazovića navedeno je da opstrukcije oko izbora direktora Direkcije za evropske integracije koje, po njegovim riječima, dolaze od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića, direktno usporavaju potrebne reforme i ugrožavaju interes bh. građana.

Uime rukovodstva SDU-a BiH Lazović je, "u povodu usporavanja reformskih procesa na putu BiH ka evropskim integracijama ususret zasjedanju Evropske komisije u junu, na kojoj će se raspravljati o ukidanju viznog režima za BiH", iznio stav da Inzko, u sklopu svojih ovlaštenja, treba da izvrši pritisak na Špirića, "koji po nalogu rukovodstva RS-a, a na štetu građana BiH, time i srpskog naroda, svojim opstrukcijama koči provođenje sporazuma o ukidanju viza".

U suprotnom, smatra Lazović, "potrebno je omogućiti bh. građanima bezvizni režim, a da on ostane za Nikolu Špirića i političare koji opstruiraju reformske procese u BiH". Na taj način, naglasio je, evropske institucije pokazale bi opredjeljenje da građani BiH ne zaslužuju da budu taoci aktuelne vlasti i da sankcije moraju biti usmjerene ka predstavnicima političke vlasti, a ne prema građanima BiH.