BiH
0

SDS: U BiH se vještački održava stalna kriza

FENA
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić smatra da će situacija nastala u BiH nakon razgovora u Širokom Brijegu samo poslužiti kao dokaz da treba da ostane i dalje Ured OHR-a u BiH, što je u suprotnosti s proklamovanim procesom pristupanja BiH Evropskoj uniji.

"Nakon sastanka u Širokom Brijegu jasno je da se BiH nalazi na infuziji i da se vještačkim načinima održava u funkcioniranju kakvo je sada - stalna politička kriza koja se provlači od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma", naveo je Bosić na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

On smatra da su partneri u razgovorima u Širokom Brijgu "očigledno igrali partiju pokera u kojoj su čekali kome će prvo popustiti živci, a čitava ta priča i dogovor bio je, ustvari, razgovor neiskrenih partnera".

Bosić smatra da je ovo produžetak krize koja je počela još nametnutim Lajčakovim mjerama, a koja je, navodno, bila završena dogovorom u Mostaru, a sada kada treba odlučiti o ostanku OHR-a dobro dođe onima koji žele da BiH "ostane protektorat", odnosno dok je OHR prisutan u našoj zemlji "mi nemamo šta da tražimo u ozbiljnom pristupanju Evropskoj uniji".