Traže nezavisnu istragu
80

SDS sumnja u istragu o požaru u Investicionoj banci u Banjoj Luci: Je li namjerno izazvan?

V. K.
Investiciono-razvojna banka (Screenshot: RTRS)
Investiciono-razvojna banka (Screenshot: RTRS)
Članica Glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević izjavila je kako sumnja da bi istraga o požaru u kojem je izgorio značajan dio Investiciono-razvojne banke (IRB) mogla otići u krivom smjeru te je zatražila da u istrazi učestvuju i nezavisni eksperti iz regije.

U saopćenju za javnost, Pandurević je naglasila kako požar u banci neodoljivo podsjeća na požar u Osnovnom sudu u Banjoj Luci kada su 2010. godine izgorjeli materijalni dokazi.

"Zato očekujemo da u istragu budu uključeni nezavisni eksperti iz regiona kako bi van svake sumnje znali da li je on podmetnut ili nije", rekla je Pandurević.

Ističe kako su se posljednjih nekoliko dana mogle iščitati informacije koje se tiču zloupotrebe sredstava IRB-a.

"Požar je uništio dokaze i zato ima mjesta sumnji da je on namjerno izazvan. Skenirani dokumenti na koje se poziva direktor IRB-a Dražen Vrhovac nisu dokaz na sudu. Dokaz na sudu su original dokumenti ili ovjerene kopije. Ovim požarom, pepeo i dim su jedini dokazi. Sumnje o stotinama miliona KM koje su nezakonito utrošene su postale nedokazive", poručila je Pandurević.

Zato je važno, insistira ona, da istraga i njeni rezultati ne ostave prostor daljim sumnjama.

"Sve kredite je plasirao režim koji kontroliše i istražne organe. Ako je zaista požar nesrećan slučaj, onda je njihov interes da otklone sumnje i da prihvate naš zahtjev da u istragu budu uključeni i nezavisni vještaci iz regiona", podvukla je Pandurević.

Podsjetimo, požar u Investiciono-razvojnoj banci dogodio se prije dva dana i zahvatio je veliki dio zgrade uslijed čega je pričinjena značajna materijalna šteta.

Iako su iz opozicionih stranaka u RS-u pozvali na nezavisnu istragu požara zbog sumnji da je meta napada zapravo bila arhiva, vršilac dužnosti direktora IRB-a Dražen Vrhovac izjavio je kako arhiva nije uništena jer se drži u elektronskoj verziji na drugoj lokaciji.

"Dobar dio dokumentacije IRB-a izgorio je u požaru, ali to nam neće predstavljati prbolem s obzirom da svu dokumentaciju snimamo elektronski i čuvamo na sasvim drugoj lokaciji tako da ćemo uspostaviti svoju arhivu", rekao je Vrhovac, prenose Nezavisne.

Naglasio je da je materijalna šteta pričinjena u požaru velika te da će trebati određeno vrijeme da se sanira.

"Čekamo da se istraga obavi i da dobijemo zvanične informacije o uzroku požara jer su do sada sve informacije bile nezvanične", zaključio je Vrhovac.