BiH
22

SDS protiv natpisa genocid na spomeniku u Višegradu

FENA
Višegrad
Višegrad
Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslav Kojić zatražio je danas reakciju zvaničnika RS-a jer je u Višegradu, na spomen-obilježju bošnjačkim žrtvama, navedena i riječ genocid, za šta, smatra on, ne postoji osnova.

"U Višegradu, kao i u cijeloj BiH, u proteklom ratu dešavali su se individualni zločini zbog kojih je osuđeno osam osoba iz Višegrada, od kojih nijedan nije suđen za genocid, niti je Haški tribunal uvrstio Višegrad među općine za koje sumnja da je počinjeno krivično djelo genocida", navodi Kojić.

On je, u pismu upućenom predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, predsjedniku Narodne skupštine Igoru Radojičiću, ministrima Petru Đokiću i Stanislavu Čađi, kao i predsjedniku Boračke organizacije Panteliji Ćurguzu, naveo da "ne mora objašnjavati šta znači kvalifikacija 'genocid' na spomeniku i kakve negativne konsekvence može proizvesti".

U subotu, 26.maja, u Višegradu je obavljen ukop 60 Bošnjaka žrtava proteklog rata i otkriveno spomen-obilježje.

Na jednoj strani spomenika piše "Svjedoci istine", a na drugoj strani "Spomen-obilježje svim ubijenim i nestalim Bošnjacima, djeci, ženama i muškarcima, žrtvama genocida u Višegradu".