BiH
0

SDS optužuje vladu da zapostavlja istočni dio RS-a

FENA
Srpska demokratska stranka (SDS) ocijenila je danas da se Fond za razvoj istočnog dijela Republike Srpske pokazao “najobičnijom marketinškom podvalom” Vlade RS-a.

U ovom fondu, navodi SDS u saopćenju, nalazi se simboličnih 200 miliona KM i, dodatno, ova sredstva plasiraju se pod nepovoljnim uvjetima.

Od 201 miliona KM sredstava plasiranih u čitavoj RS-u putem Razvojno-investicione banke, za razvojne projekte u istočnom dijelu stigla su simbolična 32 miliona, od čega su četiri plasirana u šest općina Istočnog Sarajeva.

S druge strane, iz Fonda za razvoj i zapošljavanje u zapadni dio RS-a plasirano je 112 miliona KM i ti krediti, navodi dalje SDS, uglavnom su odobreni za nekoliko preduzeća čiji su vlasnici “poznati tajkuni u rodbinskim i prijateljskim vezama” s visokim funkcionerima SNSD-a.

“Poređenja radi, samo u Laktaše plasirano je 17 miliona KM, dok u Lopare i Ugljevik nije plasirana nijedna marka za razvojne projekte, a u Bijeljinu je stiglo oko sedam miliona KM od čega su tri namijenjena preduzeću poznatog finansijera SNSD-a”, kažu u SDS-u.

Ova stranka najavljuje da će insistirati da se u okviru ekonomskih mjera za 2009. povećaju sredstva u Fondu za razvoj istočnog dijela RS-a, da prioritet ovih mjera bude brži razvoj nedovoljno razvijenih područja, te da se smanje kamate na sredstva koja se plasiraju putem Investiciono-razvojne banke.

U suprotnom, ukoliko se ozbiljno ne pristupi problemu odumiranja istočnog dijela, ovo bi mogla biti godina njegovog definitivnog pražnjenja i odumiranja, zaključuje SDS.