BiH
0

SDS: Iz socijaldemokratije SNSD otišao u kleptokratiju

FENA
Srpska demokratska stranka (SDS) od zajedničkih institucija BiH zahtijeva da uvedu oštre kontrole troškova dnevnica, reprezentacije i telefona, a da svi zaposleni u institucijama BiH koji su prošle godine na ovaj način neopravdano grabili iz budžeta potrošeno nadoknade iz svojih džepova.

U saopćenju SDS ističe da je posebno zabrinuta “socijalnom bešćutnosti SNSD-a i transformiranjem te partije od socijaldemokratske u kleptokratsku”.

Umjesto da pokaže, kako se dodaje, proklamovanu brigu za socijalno ugrožene kategorije stanovništva, SNSD je sa dnevnog reda Narodne skupštine RS skinuo Nacrt zakona o izmjeni Zakona o socijalnoj zaštiti koji je predložila SDS. Ovim zakonom propisuje se povećanje mjesečnih primanja socijalno ugroženih kategorija u skladu sa rastom indeksa troškova života.

“Enormnim povećanjem plata, građenjem monumentalnih zdanja uz obilato prelivanje državnog novca u džepove pojedinaca iz vlasti i, s druge strane, odbijanjem da se primanja socijalno ugroženih kategorija povećaju sa 41 KM, SNSD i vlast u RS-u pokazali su da im je jedini cilj da opljačkaju što više budžetskog novca, prelivajući ga u lične džepove preko firmi iz Laktaša”, smatra SDS.

Ističe da je sada sasvim jasno da je vladajuća koalicija na novou BiH, koju čini i SNSD, na Ustavno-pravnoj komisiji odbacila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o PDV-u, koji je predložila SDS, kako njeno raspiništvo i luskuz ne bi bilo ugroženo uvođenjem nulte stope PDV-a za prehrambene artikle, lijekove, knjige, vještačka đubriva i sadnice.