Nadaju se dobrim rezultatima
0

SDPBiH na lokalne izbore izlazi samostalno uz puni optimizam

FENA
Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine danas je u Doboju održao šesnaestu sjednicu.
Usvajajući Osnove izbornog programa i izborne strategije SDPBiH, Glavni odbor je jasno istaknuo punu spremnost za predstojeće oktobarske lokalne izbore te uvjerenje da će biti ostvaren rezultat koji će garantovati značajno povećanje broja načelnika, kao i vijećnika/odbornika iz reda SDP-a.

Glavni odbor je, također, donio odluku da će SDP na lokalne izbore izaći samostalno.

U razgovoru o prioritetnim aktivnostima vlada koje predvodi SDPBiH, posebno je istaknuta važnost usvajanja zakona o oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom i prekršajem u Federaciji BiH, kao jednog od mehanizama u borbi protiv kriminala i korupcije.

Naglašena je i potreba postojanja ovog zakona na nivou Bosne i Hercegovine te će klub poslanika u Parlamentu BiH u narednom periodu još jednom to zakonsko rješenje uputiti u parlamentarnu proceduru.

Glavni odbor SDPBiH je dao punu podršku svojim kadrovima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti BiH za nastavak aktivnosti na implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine, kao jedinom preostalom uvjetu za kandidatski status BiH u EU.

Pored toga, snažna podrška je data i implementaciji međustranačkog dogovora u vezi s vojnom imovinom, koji će omogućiti krupan iskorak BiH prema NATO-u.

Na današnjem zasjedanju Glavnog odbora SDPBiH, pored ostaloga, usvojena je informacija o radu Predsjedništva SDPBiH između dvije sjednice, zatim program rada Glavnog odbora SDPBiH za 2012. godinu, izvještaji o radu klubova zastupnika u državnom i entitetskim parlamentima, Program manifestacije „Dani SDP-a u 2012. godini“, kao i izvještaji interesnih oblika organizovanja SDPBiH - Foruma mladih, Foruma žena, Foruma seniora i Foruma sindikalnih aktivista, saopćeno je iz Socijaldemokratske partije BiH.