BiH
0

SDPBiH: Mostar zaslužuje budućnost, a ne povratak u prošlost

FENA
Mostar
Mostar
Predsjedništvo SDP-a BiH održalo je danas u Sarajevu svoju 57. sjednicu na kojoj je usvojen Prijedlog Odluke o sazivanju Izborne konferencije KO SDP USK, kao i Prijedlog Poslovnika o radu ove konferencije.

Raspušteni su organi opštinskog odbora SDP-a Bosanski Petrovac. Za povjerenika ove organizacije imenovan je Ermin Hajder, sadašnji načelnik opštine Bosanski Petrovac, koji je u proteklom periodu pristupio SDP-u BiH.

Predsjedništvo SDP-a je razmatralo i informaciju o aktivnostima u vezi implementacije presude Ustavnog suda BiH u vezi Grada Mostara.

Stav SDP-a je da se izmjene Statuta Grada Mostara kao i izmjene i dopune Izbornog zakona BiH u vezi sa tim, ni u kom slučaju ne smiju zloupotrijebiti u pravcu vraćanja integracijskih procesa u Mostaru godinama unazad.

Grad Mostar zaslužuje budućnost, a ne povratak u prošlost, istaknuto je na sjednici.

Predsjedništvo SDP-a je jasno istaklo protivljenje u odnosu na prisutne inicijative za podjelu Mostara na dvije ili više etnički omeđenih općina.

  • Ovakvi prijedlozi otvaraju sumnju da su politički dominantne stranke u Gradskom Vijeću godinama sinergijski onemogućivale potpunu integraciju Mostara kako bi došle u situaciju da proglase bankrot jedinstvenog Mostara i novim prijedlogom o podjeli Mostara vrate nas u daleku prošlost, rečeno je na sjednici Predsjedništva SDP-a.

Pored toga, pojašnjeno je, ovakvim prijedlozima se, svjesno ili ne, dodatno podižu nacionalne tenzije i manipuliše osjećajima svih Mostaraca.

SDP vidi Mostar isključivo kao jedinstven, multietnični grad koji će pružiti jednake uslove života svim njegovim građanima te svoju poziciju zasniva na principima Političke platforme za jednistveni Mostar koju je Glavni odbor SDP-a BiH usvojio još 2003.

Implementacija presude Ustavnog suda BiH nema alternativu, a rješenja treba tražiti u korekcijama postojećeg Statuta, a ne u destruktivnim i, dugoročno za sve Mostarce, nazadnim rješenjima, saopćeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.