BiH
13

SDP u TK: Nećemo više dozvoliti da bilo ko izda interese građana i BiH

FENA
Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) je sinoć u Lukavcu, Kalesiji i Živinicama održala završne predizborne skupove na području Tuzlanskog kantona, gdje su velikom broju okupljenih građana i simpatizera predstavljeni kandidati za sve nivoe vlasti na predstojećim opštim izborima u BiH.

"Moramo ostati ujedinjeni u svemu, pogotovo po pitanju budućnosti ove zemlje. Ne smijemo više dozvoliti da nas izdaju oni koji su dobili našu podršku, poput Željka Komšića, koji je izigrao povjerenje skoro 300.000 bh. građana, koji su mu dali svoj glas. Danas on i njegova stranka kažu da nude nešto novo, ali kako neko, ko je 16 godina u vlasti i sjedi u raznim foteljama, može ponuditi nešto novo", rekao je Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP BiH.

Ističu da u Tuzlanskom kantonu, navodna, ekspertna Vlada do sada nije uspjela pokazati ozbiljnost i riješiti nagomilane probleme ovog kantona, što i ne čudi, jer je naslijeđene probleme višedecenijske vladavine SDA u ovom kantonu jako teško riješiti.

Također dodaju da je i kantonalna Vlada predvođena SDP-om, za vrijeme svog mandata, nailazila na žestoke opstrukcije rješavanja problema uzrokovanih kriminalnom privatizacijom državnih preduzeća.

"Ove godine naša kampanja je drugačija od prijašnjih, jer u kampanju ulazimo sa pozicije vlasti. Međutim, uprkos tome, iza nas stoje konkretna djela, pogotovo u ovom kantonu, gdje je ministarstvo na čijem sam čelu uradilo veliki posao na revitalizaciji i izgradnji cesta. Na osnovu ovih, a i ostalih djela, želimo ponovo dobiti povjerenje birača, a vjerujemo da će se to znati cijeniti", rekao je Enver Bijedić, predsjednik Kantonalnog odbora SDPBiH TK i nosilac liste za Parlament Federacije BiH.

Nermin Nikšić, premijer FBiH i generalni sekretar SDP BiH, odgovorio je na mnogobrojne, neargumentirane, napade raznih nevladnih organizacija, čiji su sponzori međunarodne organizacije i novoformirane političke stranke.

"Njima poručujem da SDPBiH nikada neće dozvoliti prodaju BH Telecoma i Elektroprivrede BiH, kako bi se razni međunarodni stručnjaci ukalkulisali u talove, navodnih, savjetničkih pozicija. Napadi dolaze i od strane onih koji se boje seta antikoruptivnih zakona, jer više nikada neće mirno spavati, ali vrijeme će pokazati ko je ostao čista obraza pred narodom", rekao je Nikšić.

Denis Bećirović, potpredsjednik SDPBiH i nosilac liste za Parlamentarnu skupštinu BiH iz TK, rekao je kako se SDP BiH nikada neće predati, niti će se upustiti u bilo kakve kalkulacije koje bi naštetile budućnosti BiH.

"Nikada ne smijemo stati na putu ka ujedinjenoj BiH, jer je to jedini ispravni put za sve građane ove zemlje. Moramo 12. oktobra pokazati da nas je više od onih koji ovu državu žele dodatno podijeliti i nastaviti pljačkati napaćeni narod", dodao je Bećirović.

Bakir Hadžiomerović, kandidat za člana Predsjedništva BiH, obećao je da će, u najkraćem mogućem roku, tražiti da se utvrdi stav Predsjedništva BiH o presudi Sejdić-Finci.

"Naši sugrađani, konačno, moraju prestati biti građani drugog redau BiH. Također do kraja godine moramo imati sporazum o državnoj imovini kako bi otkočili naš put ka punopravnom članstvu u NATO savezu, jer samo to garantira da će BiH postati politički vidljiv subjekt u svjetskim okvirima", naveo je Hadžiomerović, saopćeno je iz SDPBiH.