BiH
0

SDP Tuzla: Umjesto privatizacije provesti restituciju strateških poduzeća

FENA
Općinski odbor SDP-a Tuzla oglasio se danas priopćenjem za javnost u kojem navodi da aktualne vlasti u BiH nisu zainteresirane za provedbu reformi jer su jako okupirane privatizacijom preostalog dijela državnog kapitala.

"Kako se ne bi još jednom dogodila neviđena pljačka državne imovine, Općinski odbor SDP-a insistira da se ne provodi privatizacija nego restitucija strateških poduzeća, a što podrazumijeva osiguranje potrebnih fondova za socijalna i druga zbrinjavanja", stoji u priopćenju.

SDP traži da se Agencija za privatizaciju transformira u Agenciju za restituciju, da u procesu privatizacije obvezno sudjeluju radnici i građani, te da se privatizacija javnog sektora uopće ne vrši, nego da se izvrši vlasničko restrukturiranje javnih kompanija u dijelu komercijalnog sektora.

Ta stranka također traži da se maksimalno težište stavi na socijalne dimenzije restitucije s osnovnim ciljem da se što prije dostigne bar 60 posto predratne proizvodnje i 60 posto predratne zaposlenosti i to s tendencijom stalnog rasta.

Iz OO SDP-a Tuzla navode da će se oštro suprotstavljati svakom drugom modelu privatizacije strateških poduzeća jer smatraju da bi svaki drugi model bio, kako su kazali "velika pljačka u korist aktualnih vlastodržaca i njihovih tajkuna, a na štetu radnika i građana".