BiH
0

SDP: Prijedlog Kolegija Zastupničkog doma izdajnički

FENA
Socijaldemokratska partija BiH ima negativan stav prema "usaglašenom" prijedlogu Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o Poslovniku ovog doma i smatra ga izdajničkim.

Kako je na vanrednoj pres-konferenciji SDPBiH danas u Sarajevu izjavila zastupnica ove stranke u Zastupničkom domu državnog parlamenta Mirjana Malić, SDPBiH želi alarmirati javnost o "izdaji" koja se sprema, jer prijedlog Kolegija suštinski derogira odluku visokog predstavnika Miroslava Lajčaka.

Motiviran željom da spriječi paralizu državnih institucija, Lajčak je u svojoj odluci odredio da se jedna trećina članova s teritorije svakog entiteta izračunava na osnovu članova s teritorije svakog entiteta koji su prisutni i glasaju. Međutim, navela je Malić, prema prijedlogu Kolegija Zastupničkog doma jedna trećina članova s teritorije svakog entiteta izračunava se na osnovu ukupnog broja izabranih članova s teritorije svakog entiteta.

Ovim se sve vraća na stari sistem glasanja koji je i uzrok neefikasnosti rada parlamenta i koji jednoj stranci omogućava blokadu, smatra Malić.

Prema informacijama kojima je raspolagala, Malić kaže da stav OHR-a ni izbliza nije pozitivan kako su to jučer prikazali članovi Kolegija predsjedavajući Milorad Živković i Niko Lozančić.

Iz SDPBiH posebno oštre kritike upućuju na račun Stranke za BiH i njenog lidera Harisa Silajdžića. Naime, član Kolegija Zastupničkog doma je i potpredsjednik SBiH Beriz Belkić, a Malić je rekla da ovaj korak potpuno razotkriva izdajnički karakter onih koji su u predizbornoj kampanji imali slogan "100 posto BiH".

  • Njihovo pozivanje na agresiju i genocid samo služi u dnevnopolitičke svrhe, ocijenila je Malić, dodajući da "oni imaju interes samo da spašavaju vlastite tajkune".

Za lidera SBiH Harisa Silajdžića Malić je kazala da je između saradnje s međunarodnom zajednicom i evropskog puta BiH te retrogradnih snaga kao što je premijer RS-a Milorad Dodik, Silajdžić izabrao ovo drugo. SDPBiH ovaj dokument neće podržati, a u stranci se nadaju da ga neće podržati ni one stranke koje predstavljaju Hrvate, a bile su protiv aprilskog paketa ustavnih promjena, jer se ovim prijedlogom Kolegija cementira entitetsko glasanje.

Malić je naglasila da je SDPBiH za dogovor, ali da neće pristati da se narodu "prosipaju šarene laže".