Kantonalni odbor
40

SDP pozvao OHR i Tužilaštvo KS da spriječe trgovinu utjecajima za Gradsko vijeće u Sarajevu

V. K.
Iz SDP-a detaljno objasnili izbor gradskih vijećnika (Foto: H. M./Klix.ba)
Iz SDP-a detaljno objasnili izbor gradskih vijećnika (Foto: H. M./Klix.ba)
Nakon što je su na sjednici Općine Novo Sarajevo u srijedu izabrani posljednji vijećnici koji će činiti Gradsko vijeće Sarajeva, povodom procesa izbora vijećnika oglasio se SDP i ukazao na niz propusta koji su se dešavali tokom biranja vijećnika.
Kako ističu na početku saopćenja iz SDP-a proces odabira gradskih vijećnika nije završen u roku koji je definiran Statutom Grada Sarajeva kao i Izbornim zakonom BiH.

"Prije svega važno je naglasiti da proces izbora gradskih vijećnika nij završen u rokovima koje predviđa Izborni zakon BiH i Statut Grada Sarajeva. Prema Izbornom zakonu (član 13.12) općine su bile dužne završiti proces vijećnika u roku od 15 dana nakon što su održane konstituirajuće sjednice. Također, prema Statutu Grada, Gradsko vijeće trebalo je biti konstituisano najkasnije 30 dana od konstituisanja posljednjeg općinskog vijeća", naveli su iz SDP-a, te su pozvali predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva da u što kraćem roku sazove konstituirajuću sjednicu jer je propisani rok za to već istekao.

Također, iz SDP-a su apelovali i na Ured visokog predstavnika u BiH da posveti pažnju aktivnostima CIK-a prilikom dodjele mandata vijećnicima u Gradskom vijeću Grada Sarajeva jer se, kako navode, radi o jednom od najkompleksnijih izbornih procesa.

U nastavku, iz SDP-a su pojasnili kako je tekao izbor mandata gradskim vijećnicima po općinama u Sarajevu. Kako ističu, iako je prema Statutu Grada izabrano 7 vijećnika iz svake sarajevske općine, lista se na kraju morala mijenjati iz razloga što među 7 vijećnika nije postojao dovoljan broj vijećnika srpske odnosno hrvatske nacionalnosti.

Zbog toga, u svim gradskim općinama moralo je doći do izmjena na listi pa je tako u Starom Gradu umjesto Nermina Džine koji se izjašnjavao kao Hrvat, na mjesto gradskog vijećnika stigao Srđan Simonović kandidat srpske nacionalnosti. S obzirom da u sva 4 Općinska vijeća predloženo samo 5 vijećnika srpske nacionalnosti, a da je Općina Stari Grad delegirala dvojicu, na listi za Gradsko vijeće našao se i Jasmin Skorupan (SDP).

U Općini Centar, na sličan način, vijećnik hrvatske nacionalnosti Željko Majstorović (PzP) izabran je u Gradsko vijeće umjesto ranije predložene Senade Bosno (NiP). Kada su u pitanju vijećnici srpske nacionalnosti, Općina Centar je također imenovala dva vijećnika te su tako u Gradsko vijeće kao vijećnici iz reda Srba ušli Biljana Lazarević i Dragan Stevanović.

U Općini Novi Grad, situacija je bila nešto drugačija. S obzirom da u ovoj Općini nije bio predložen niti jedan vijećnik iz reda Srba, na listu je umjesto Vernesa Čosića (Naša stranka) ušao njegov kolega sa liste Ratko Orozović.

U Općini Novo Sarajevo također je bila slična situacija s tim što su iz SDP-a naglasili kako je ova Općina dala najveći broj vijećnica iz reda hrvatskog naroda. Zbog činjenice da su oba predložena kandidata za Gradsko vijeće iz reda hrvatskog naroda morala ući u sastav Vijeća, sa liste je otpao Edin Rovčanin te je umjesto njega u Gradsko vijeće Grada Sarajeva ušao Srđan Srdić vijećnik iz reda srpskog naroda.

Nakon izbornih i postizbornih preslagivanja, na kraju se došlo do zakonskog broja zastupnika te će tako Gradsko vijeće Grada Sarajeva činiti 13 vijećnika iz reda bošnjačkog naroda, 6 vijećnika iz reda hrvatskog kao i srpskog naroda, te 3 vijećnika iz reda ostalih.

Nakon detaljnog objašnjenja, iz SDP-a su istakli kako su morali upoznati javnost sa procesom izbora zbog glasina o mogućim postizbornim malverzacijama.

"Ono što zabrinjava SDP jeste što se pojedini dužnosnici u Općinskom vijeću Općine Centar hvale da će trgovinom uticaja u CIK-u izmijeniti model izbora gradskih vijećnika te osigurati mandat sebi iako imaju manji količnik od osoba koje su izabrane. Pozivamo Tužilaštvo KS da poduzme preventivne aktivnosti nadzora te da ozbiljno shvate sve izjave o plaćanju glasova", stoji u zaključku saopćenja Kantonalnog odbora SDP-a.