BiH
0

SDP: Potreban aktivniji odnos OHR-a u produženom mandatu

FENA
Socijaldemokratska partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) podržava jučerašnju odluku Vijeća za implementaciju mira (PIK) o produženju mandata Uredu visokog predstavnika (OHR) u BiH, saopćio je predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jozo Križanović.

Prema njegovim navodima, SDP zapravo želi da u BiH budu stvoreni uslovi za njeno samostalno, «normalno» funkcioniranje bez OHR-a, ali smatra da sa sadašnjom vlašću i ustavnim uređenjem to naprosto još nije moguće.

Iz SDP-a zamjeraju da je OHR u zadnjih godinu i po dana imao pasivan odnos, što je, prema mišljenju ove stranke, rezultiralo katastrofalnim zastojem u reformskim procesima u zemlji. Ured je svjesno simulirao stanje: kako bi BiH funkcionirala bez njegovog prisusutva, ali ispostavilo se da je ostanak još nužan, izjavio je Križanović.

Zato OHR, u saradnji s vlastima BiH, već sad treba da radi na tzv. «izlaznoj strategiji», odnosno svojevrsnoj mapi puta za odlazak OHR-a iz BiH, ali sinhroniziranim sa stvaranjem uslova za pribiližavanje BiH Evropi, stav je Kluba poslanika SDP-a u državnom parlamentu.

O optimalnom roku odlaska OHR-a još se ne može govoriti. Za to će biti vrijeme kad BiH bude imala vlast koja će omogućiti njeno normalno, samostalno funkcioniranje, stav je SDP-a BiH.

«Sadašnja vlast i ustavno uređenje, zajedno s pasivnim odnosom OHR-a bermudski su trougao za BiH. Ustavne promjene su jedan od važnijih zadataka. SDP očekuje da OHR otvori taj proces i da se ovaj Ured aktivnije ponaša u produžetku mandata», izjavio je Jozo Križanović.

Vijeće za implementaciju mira odlučilo je jučer u Briselu da mandat OHR-a u BiH bude produžen do 30. juna 2008. godine.