BiH
0

SDP osuđuje napade na pravoslavne vjerske objekte

SRNA
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH najoštrije osuđuje vandalski napad na parohijski dom Srpske pravoslavne crkve u Sanskom Mostu, kao i skrnavljenje pravoslavnih hramova u Visokom i Istočnom Sarajevu.

"SDP BiH zahtjeva od istražnih i organa gonjenja da što prije otkriju počinioce, ali i nalogodavce ovog divljačkog i nacionalističkog akta i da se najoštrije sankcionišu i kazne", navodi se u saopštenju ove partije.

SDP BiH smatra da su ovaj i slični napadi logična posljedica s obzirom na, kako kažu, ponašanje aktuelne vlasti koja je i do sada skoro pa ostajala nijema na vandalske napade na multikulturalnost i multietničnost.

Ispred vrata parohijskog doma Srpske pravoslvane crkve u Sanskom Mostu 20. novembra aktivirana je eksplozivna naprava.

Do  eksplozije je došlo u trenutku kada je sanski jerej Slobodan Višekruna otvorio vrata doma gdje je eksploziv bio i postavljena, ali na sreću nije povrijeđen.

U noći između 19. i 20. novembra nepoznati počinilac ili više njih provalili su u hram Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom i svjećarnicu uz hram i sa Časnog prestola ukrali krst. 

Iste noći nepoznati vandali oskrnavili su i pravoslavni hram Svetog Vasilija Ostroškog na Dobrinji,  opštini Istočna Ilidža.