Zbog povlačenja Wizz Aira
63

SDP optužuje SDA i DF da gase aerodrom u Tuzli: Od sporne takse do pristupnih svjetala

A. K.
Dio SDP-ovih zastupnika u Skupštini TK (desno) (Foto: A. K./Klix.ba)
Dio SDP-ovih zastupnika u Skupštini TK (desno) (Foto: A. K./Klix.ba)
Požar koji je izazvala odluka aviokompanije Wizz Air o zatvaraju baze na Međunarodnom aerodromu u Tuzli se ne smiruje. Među onima koji su reagovali su i članovi SDP-a Tuzlanskog kantona, koji su kantonalnu vladu predvođenju SDA-om i DF-om optužili da nakon UKC-a Tuzla gase i aerodrom.

Iz SDP-a oštro kažu da je nesposobna Vlada TK i pored činjenice da je u ovoj godini rekordan broj putnika prevezen sa Međunarodnog aerdoroma Tuzla, uspjela za manje od godinu dana otjerati oba avioprijevoznika, odnosno Wizz Air i Ryanair.

"Na ovaj način građani TK i cijele sjevernoistočne Bosne, pogotovo naša dijaspora, su ostali bez mogućnosti bržeg putovanja, a Tuzlanski kanton bez strateškog preduzeća Međunarodnog aerodroma Tuzla - jako važnog za razvoj turizma, privrede i kantona u cjelini. Umjesto što odgovornost za propast aerodroma i odlazak Wizz Aira prebacujen na druge, Vlada TK i uprava aerodroma, treba da odgovore zašto su sve ove godine aerodromsku taksu po odlazećem putniku Wizz Airu naplaćivali 20 puta skuplje nego Ryanairu", tvrde iz SDP-a.

Iz SDP-a se pitaju kako je moguće da još uvijek nije riješeno pitanje osvjetljenja pristupa sa zapadne strane poletno slijetnoj stazi.

"Zašto ne kažete da li neko, i ko mešetari sa spornom parcelom. Na ovaj problem Wizz Air je ukazivao godinama i ništa niste poduzeli. Zašto putnici sa Međunarodnog aerodroma Tuzla plaćaju 2 KM po ulasku u zgradu aerodroma, da li se taj novac prikuplja da bi se isfinansirala političa zapošljavanja na aerodromu? Nakon gašenja UKC-a Tuzla i Međunarodnog aerodroma, opravdano je pitanje šta će sljedeće ugasiti populistička Vlada TK", zaključili su na kraju svog saopćenja iz SDP-a.

Kao što je od ranije poznato, aviokompanija Wizz Air je donijela odluku po kojoj od septembra ove godine zatvara bazu na Međunarodnom aerodromu u Tuzli. Uz to bit će izvršena i korkcija letova, tačnije većina destinacija će biti ukinuta. Iz ove kompanije odluke su opravdali, između ostalog, globalnim kretanjima.