BiH
104

SDP: Neka vladajuća koalicija preuzme odgovornost za katastrofalno stanje u državi

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Povodom navodno nepostojeće krize unutar vladajuće koalicije SDA-HDZ-SBB, svakodnevno smo svjedoci izjava kojima aktuelna vlast optužuje opoziciju kako ruši vladajuću koaliciju, narušava njihovu međusobnu idilu i ugrožava blagostanje i prosperitet koji su nam donijeli svojim dolaskom na vlast, kaže se u saopćenju SDP-a.

Socijaldemokratska partija BiH poziva čelnike vladajuće koalicije, ako su zaboravili, da pregledaju svoje arhive i podsjete se šta su govorili i za šta su jedni druge optuživali.

"I danas se međusobno optužuju za montiranje političkih procesa, naručivanje ubistava, samovolju ministara…Time se bavite vi, a ne SDP. Možda to i jača vašu koaliciju. Zato pozivamo članove vladajuće koalicije da konačno riješe svoje probleme i nesuglasice, čije posljedice najviše osjećaju građani. Mi u SDP-u se nismo prepoznali u riječima premijera Fadila Novalića, ali nam je jasno da je sigurno mislio i na nas. Zato mu želimo poručiti da može biti miran što se tiče SDP-a. Mi ga ne rušimo, već pozivamo da radi svoj posao. Njega ruši stanje u Federaciji BiH, svakodnevno degradiranje radnika i sindikata, pokušaj smanjenja penzija, stalna podmetanja unutar koalicije i međusobne optužbe čelnika koalicionih stranaka", kaže se u saopćenju SDP-a.

SDP poziva da, ukoliko vladajuća koalicija nije spremna preuzeti odgovornost za sadašnje katastrofalno stanje u državi, zajedno sa ostalim parlamentarnim strankama pomognu u izmjenama Izbornog zakona, kako bi se stekli i formalno-pravni uslovi za održavanje vanrednih izbora, kako se u demokratskim zemljama jedino rješava kriza vlasti.