"Tragikomična strana SDA"
3

SDP: Generalni sekretar SDA protiv stava svoje stranke

FENA
Gostujući na sesiji Kruga 99 generalni sekretar SDA Amir Zukić još jednom je demonstrirao način na koji funkcionira SDA svih ovih godina - do podne jedno, popodne drugo, stav je SDP-a BiH.

Iz ove stranke pojašnjavaju da je Zukić danas izjavio da je zatvaranje lista korak unazad i istakao: "to je jačanje političke diktature određenih partija, to je partiokratija i to nije dobro za građane, nije dobro za demokratiju".

"Podsjećamo javnost, a i samog Zukića da je upravo SDA u više navrata promovirala upravo princip zatvaranja izbornih listi i snažno se zalagala za ovakvo rješenje", navedeno je u saopćenju SDP-a BiH.

SDPBiH je priložio i saopćenje SDA iz 31. januara 2010. u kojem je SDA navela da su zatvorene liste praksa većine zemalja EU.

Ovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

"U posljednje vrijeme određene političke stranke, nevladine organizacije i pojedinci izražavaju zabrinutost zbog mogućnosti da se usvoji prijedlog izmjena Izbornog zakona prema kojem bi se, umjesto dosadašnjih poluotvorenih, na izborima primjenjivale zatvorene liste.

Tim povodom, najprije moramo naglasiti da su zatvorene liste demokratska tekovina koja se, uz različite varijacije, primjenjuje u većini zemalja Evropske unije i demokratskog svijeta.

Pored toga, ovdje želimo navesti argumente koji su Predsjedništvo SDA opredijelili za zatvorene liste: • osiguravanje zastupljenosti svih konstitutivnih naroda kao i ostalih u svim parlamentima u BiH; • osiguravanje zastupljenosti žena i mladih, koji su po aktuelnim odredbama Izbornog zakona rijetko imali mogućnost biti izabrani u zastupničke klupe; • osiguravanje ravnomjerne teritorijalne zastupljenosti u višečlanim izbornim jedinicama, kantonalnim, gradskim i opšinskim skupštinama; • osiguravanje zadovoljavajuće kvalifikacione strukture poslanika; • sprječavanje izbornih prevara dopisivanjem preferencija od strane biračkih odbora (na posljednjim izborima CIK je zbog dopisivanja preferencija kaznila 222 člana izbornih komisija), SDA će se i po pitanju zatvaranja lista i po pitanju da li mandat treba pripadati pojedincu ili stranci, opredijeliti za onu praksu koja prevladava u zemljama evropske parlamentarne demokratije - navedeno je priloženom saopćenju SDA.

Također, u istom saopćenju, SDA odlučno odbacuje određene izjave i komentare koji kažu da SDA zatvorenim listama želi eliminirati neke od mogućih kandidata koji, navodno, nisu po volji aktuelnom rukovodstvu.

  • Na listama će se naći samo najbolji kandidati koje SDA ima" stoji u saopćenju SDA na koje je podsjetio SDPBiH.