BiH
0

SDP: Fratini najavljuje povratak na politiku EU iz 90-ih godina?

Sarajevo-x.com
SDP BiH najoštrije osuđuje politikantsku i dvosmislenu izjavu Franka Fratinija u vezi europske budućnosti Bosne i Hercegovine. Fratinijeva izjava je politički problematična i nepravedna, i zvuči kao najava nastavka nepravedne vanjske politike EU prema BiH, a pogotovo njenim građanima, saopšteno je iz SDP-a BiH.

Ovo je prva prijeteća izjava bilo kojeg europskog zvaničnika u vezi budućnosti BiH od kraja rata u Bosni i Hercegovini naovamo. Kada se pogleda kako se EU odnosi prema Srbiji i političkim snagama koje se smatraju demokratskim u toj zemlji, i to uporedi sa onim kako se odnosi prema BiH, jasno se vidi da postoje dupli standardi. Srbija nije ispunila niti jedan ozbiljniji uslov koji je EU postavila pred nju, ali sigurno korača ka potpisivanju SSP i ukidanju viznog režima.

SDP očekuje da se visoki predstavnik EU za BiH, gospodin Lajčak, oglasi i razjasni Fratinijev stav po ovom pitanju pošto je već nekoliko puta rekao da on najbolje zna šta EU misli i šta su standardi EU za BiH. Dakle, da li je ovo uvod u novu politiku EU prema BiH, sličnu onoj iz ratnog perioda kada je EU pokušavala da umiri Miloševića jer nije htjela da mu se suprotstavi?

Najnovija politika EU u BiH jasno ide u pravcu podržavanja Milorada Dodika u njegovoj nakani da oslabi BiH i obezvrijedi sve pokušaje za suštinskom reformom, što se očito vidi iz njihovog insistiranja na lažnoj reformi policije.

Bez obzira na trenutni pritisak da se lažnom reformom policije uslovi svaki napredak BiH ka EU, SDP će ostati na stavu da BiH ne može biti kažnjena zbog nepravde koja se pokušava od strane predstavnika EU predstaviti kao napredak u BiH.