BiH
4

SDP: Budimirova ostavka je najbrži način rješenja krize

Klix.ba
U Sarajevu je jučer održana 86. sjednica Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH. Na sjednici je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji sa posebnim osvrtom na posljednja dešavanja vezana za borbu protiv korupcije, te krizu u Federaciji BiH dodatno izazvanu nakon pritvora njenog predsjednika Živka Budimira.

Predsjedništvo SDP-a je pozdravilo sve aktivnosti poduzete u toj borbi i dalo punu podršku institucijama države koje su posljednjih dana imale značajne aktivnosti u suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije.

SDP smatra kako je pomenutim akcijama pokazana i snaga institucija države BiH u kojoj niko ne smije biti iznad zakona, te ističe još jednom svoj stav da građani ove zemlje ne zaslužuju više nikakva odgađanja obračuna sa sistemskom korupcijom koja je gotovo urušila ekonomske i moralne temelje naše države.

Predsjedništvo SDP-a je pozvalo sve ostale političke subjekte u Bosni i Hercegovini da također daju podršku nadležnim institucijama BiH, nadasve SIPA-i i Tužilaštvu BiH, kako bi se ova borba neometano nastavila.

"Neovisno o Budimiru ili različitim opstrukcijama koje se mjesecima provode, u ovakvoj situaciji se mora učiniti sve da institucije funkcionišu i nesmetano rade na rješavanju svakodnevnih problema građana", navodi se u saopćenju SDP-a.

SDP je također izrazio zabrinutost za krizu u Federaciji BiH koja je kulminirala pritvaranjem Živka Budimira, te ukazao kako je najbrži način rješenja te krize da Budimir podnese ostavku. Rješenje krize je i da Parlament FBiH u skladu sa Ustavom povjeri potpredsjednicima FBiH izvršavanje ustavnih dužnosti predsjednika FBiH, kao i pokretanje inicijative za smjenu predsjednika Federacije BiH.

SDP