Odlučivanje vratiti u institucije
30

FOTO / Sastanak kod Budimira nije dao rezultate, susret ponovo zakazan za iduću sedmicu

Piše: E. Gorinjac
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Sastanak predsjednika Federacije BiH Živka Budimira sa predstavnicima SDA, SDP-a, SBB-a, HSP-a i Narodne stranke Radom za Boljitak, čija tema je bila kriza u vlasti u tom entitetu, nije rezultirao konkretnim zaključcima, ali je naglašeno da se ipak može ocijeniti da je susret bio pomak u odnosu na dosadašnje stanje.

Novi sastanak je već najavljen za kraj naredne sedmice, a prisustvovat će mu lideri ovih političkih stranaka. Budimir je kazao kako su se učesnici sastanka usaglasili da je odlučivanje potrebno vratiti u institucije FBiH te će stoga idućem sastanku prisustvovati i čelnici oba doma Federalnog parlamenta.

"Potrebno je uvijek razgovarati posebno sa onima koji nemaju isto mišljenje o određenom problemu, jer kad razgovarate samo sa istomišljenicima onda dobijate samo podršku za svoje stavove", kazao je Budimir, koji nije htio komentirati izostanak predstavnika HDZ-ova.

Kada je u pitanju izbor sudija Ustavnog suda FBiH, Budimir je kazao da je taj proces u završnoj fazi te da on neće biti prepreka rješavanju situacije u FBiH. Kazao je da će konačna lista kandidata vrlo brzo biti upućena Domu naroda FBiH. Imena potencijalnih sudija, koja će vjerovatno biti upućena Domu naroda su Dragica Dragičević, Šahbaz Džihanović i Mladen Srdić.

"Potrebno je razgovarati u okviru institucija, što je predsjednik FBiH danas na moju inicijativu podržao. Imamo odluke oba doma o izglasavanju nepovjerenja Vladi, u Domu naroda je pokrenut legitiman proces preispitivanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa i tu činjenicu treba provjeriti kod Ustavnog suda. U tom smislu sugestija da se što prije izaberu sudije, kako bi se institut provjere vitalnog nacionalnog interesa mogao staviti u funkciju. Shodno tom određenju ćemo imati validnost kapaciteta odluka parlamentarnih domova o smjeni Vlade", kazao je Fehim Škaljić, koji je sastanku prisustvovao u ime SBB-a.

Upitan da prokomentira šta će SBB uraditi ukoliko dođe do pokretanja vitalnog nacionalnog interesa prilikom izbora sudija Ustavnog suda, što bi cijelu situaciju odvelo u još veću neizvjesnost i nedogled, Škaljić je kazao da SBB nije zainteresiran da podržava vladu koja je nekompetentna i kojoj je Parlament izglasao nepovjerenje. "Pred zemljom stoje krupne obaveze u oblasti ekonomije, borbe protiv korupcije i na evropskom putu, ukoliko taj proces ne bude imao svoju viziju u najkraćem vremenu SBB će razmotriti mogućnost da se potpuno povuče u opoziciju na federalnom nivou", zaključio je Škaljić.

O tome hoće li biti pokretanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka i kada je u pitanju izbor sudija Ustavnog suda FBiH Asim Sarajlić iz SDA je kazao da ta stranka neće prejudicirati stvari i da će se o prijedlogu sudija odrediti kada on dođe u Dom naroda. Govoreći općenito o aktuelnim problemima Sarajlić je kazao da sva rješenja nisu uvjek idealna, ali da će ona koja budu na tragu boljitka BiH i njenog puta ka EU i NATO-u, SDA podržati, bila u poziciji ili opoziciji.

"SDA je pokazala svojim apelacijama prema sudovima i BiH i FBiH da je za vladavinu prava i mi ćemo to koristiti. Od nastanka krize u FBiH je bilo neustavnih odluka i moja uloga danas ovdje je bila da skrenem na to pažnju i da sa ljudima koji ne misle isto pokušamo naći rješenja koja bi i SDA prihvatila", kazao je Sarajlić.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Svetozar Pudarić, potpredsjednik FBiH, koji je danas sastanku prisustvovao u ime SDP-a je kazao da je stav te stranke nepromijenjen i da sastav Vlade FBiH treba odražavati sastav parlamentarne većine.

Sastanku je prisustvovao i Mladen Ivanković Lijanović, predsjednik Narodne stranke Radom za Boljitak, on je istaknuo da, bez obzira na trenutnu situaciju, Vlada i Parlament trebaju nastaviti raditi ono za šta su plaćeni, a kada budu smijenjeni doći će drugi koji će to raditi.

"Nedolazak HDZ-ova pokazuje njihovu brigu za građane BiH. Oni očito ne žele razgovarati ako nije po njihovim uvjetima i to za mene nije politički mudro", prokomentirao je Ivanković Lijanović.