Parlament FBiH
301

SDP: Bolnica u Mostaru ne može vrijediti više od onih u Sarajevu, u fiskalnim zakonima imamo udar na radnike

F. H.
Irfan Čengić (Foto: T. S./Klix.ba)
Irfan Čengić i Damir Mašić, zastupnici SDP-au Parlamentu FBiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Klub zastupnika SDP-a u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine održao je press konferenciju pred održavanje današnje sjednice na kojoj će se raspravljati o Zakonu o porezu na dohodak i Zakonu o doprinosima, ali i o budžetu FBiH.
Iz SDP-a su poručili kako će tražiti da se skupa sa Zakonom o porezu na dohodak i Zakonom o doprinosima donese i Zakon o minimalnoj plati.

Ističu da ukoliko se danas usvoje ova dva zakona bez Zakona o minimalnoj plati ne postoje garancije da će smanjene stope poreza na doprinose i druge olakšice utjecati na značajniji rast minimalne plate.

"U predloženim zakonima ne postoji nijedan član koji garantuje da će se zadržati primanja radnicima, mogu biti čak i niža po ovim prijedlozima", istakao je zastupnik Elvir Karajbić.

Karajbić smatra da je zakon o porezu na dohodak udar na radnička primanja.

"Vlada želi da oporezuje socijalnu pomoć iz sindikalnih kasa, pomoći i naknade za povrede na poslu koju bi poslodavac isplatio, vlada želi oporezovati stipendije", poručio je Karajbić.

Irfan Čengić je komentarisao Zakon o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju Javnih zdravstvenih institucija u FBiH te rekao kako je SDP dostavio pet amandmana koji se tiču kriterija podijele novca. Ističe kako se po prijedlogu novac dijeli politički i da je nemoguće da Sveučilišna bolnica u Mostaru vrijedi više od oba klinička centra u Tuzli i Sarajevu.

"Kroz pet kriterija isti novac da se podijeli, kriterij pruženih usluga, kriterij broja pacijenata, kriterij poreznih dugovanja, komunalnih dugovanja i dugovanja dobavljačima, po 20% svakog tog kriterija i vlada da napravi izračun", pojasnio je Čengić prijedlog amandmana koje će dostaviti SDP.

Također, SDP će predložiti amandman prema kojem direktori koji su napravili dugovanja ne bi se na nove konkurse mogli prijaviti zbog nezadovoljavanja posebnih uslova.

Zahtjev SDP je da se Federalnoj poreznoj upravi naloži da prema BHRT-u postupi isto kao prema drugim preduzećima od javnog interesa te da Federacija BiH ne bude omča oko vrata i ne pomaže politikama koje žele ukinuti državni javni servis.