BiH
209

SDP BiH podnio krivičnu prijavu protiv Fadila Novalića zbog prodaje FDS-a

Piše: A. B.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) danas je javnosti prezentirala krivičnu prijavu koju je podnijela protiv premijera Federacije BiH Fadila Novalića, njegovog zamjenika Veska Drljače i bivšeg direktora Agencije za privatizaciju Drage Vrbića zbog prodaje dionica Fabrike duhana Sarajevo (FDS) i neodržavanja sjednica Parlamenta FBiH.

Kako je kazao član Predsjedništva SDP-a BiH Zoran Mikulić, evidentno je da je u Federaciji trenutno na sceni završni čin pljačkaške privatizacije koja je generacija radnika zavila u crno i otjerala u beznađe, a napunila nekolicine privatnih džepova neviđenom demonstracijom sile.

"Takav posljednji primjer je prodaja dionica FDS-a te takav kriminal nije potrebno posebno raskrinkavati, dovoljno ga je samo procesuirati i u tom cilju danas smo podnijeli krivičnu prijavu radi prodaje imovine građana FBiH", kazao je Mikulić.

Prema njegovim riječima, postoji sumnja da su navedene osobe počinile krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebe položaja ili ovlasti i odavanja i korištenja berzovnih tajnih podataka iz Krivičnog zakona FBiH.

"Naime, Vlada FBiH je 15. septembra 2016. godine putem berze prodala vlasnički udio Federacije, a Parlament FBiH uopće nije pitan niti je donio bilo kakvu odluku. Dionice FDS-a su prodate firmi u Beču koja ima samo dva uposlenika, a njen direktor Aleksandar Valter je povezan s velikim brojem sumnjivih slučajeva pranja novca. Prodato je više od 40 posto dionica za 42 miliona KM i to po cijeni od 83,50 KM po dionici, a sve je provedeno nezakonito jer je nominalna vrijednost jedne dionice FDS-a 100 KM te je pema toj računici vrijednost FDS-a 100 miliona KM", izjavio je Mikulić.

On podsjeća da je FDS vlasnik Vakufske banke Sarajevo 66,51 posto, Privredne banke Sarajevo 17,25 posto, Bor banke 11,48 posto, Društva za upravljanje fondovima "Market Investment Group" 50 posto i još mnogo privrednih subjekata.

Prema obrazloženju u prijavi, premijer i ministar su utjecali na donošenje odluke Vlade FBiH o načinu, odnosno metodi privatizacije FDS-a.

Šef Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Elvir Karajbić je pozvao rukovodstvo Doma da do 30. septembra zakaže vanrednu sjednicu o prodaji Fabrike duhana.

Iz Vlade FBiH naglašavaju da se ovdje ne radi o privatizaciji, već o prodaji manjinskog udjela.

Premijer Novalić je na konferenciji za novinare 16. septembra izjavio da je Vlada u FDS-u prodala manjinski udio od 39 posto te da se tu ne radi o privatizaciji.

"Vlada je vlasnik manjinskih dionica, a ne nekretnina unutar fabrike. Kupac je British American Tobacco putem svog registriranog fonda u Austriji", kazao je tada premijer.