BiH
658

SDP BiH: Imenovanje Sebije Izetbegović je početak stvaranja bliskoistočnog modela vladavine

Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Nakon imenovanja Sebije Izetbegović, supruge bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, za direktoricu Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu uslijedile su žestoke reakcije. Socijaldemokratska partija (SDP) BiH saopćila je kako je njeno imenovanje "početak bliskoistočnog modela vladavine desetak SDA porodica".

SDP BiH ističe da je imenovanje Sebije Izetbegović definitivna potvrda politike SDA i trenutne vlasti, kojom se u BiH želi uspostaviti bliskoistočni model vladavine desetak porodica nad svim i svačim.

"To je bio i ostao jedini cilj SDA, a sva priča o reformama i borbi za građane ovim potezom sahranjena je za sva vremena", stoji u saopćenju.

Ova politička stranka smatra da je imenovanje supruge Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH, prst u oko svih građana BiH i nasilje nad svim procedurama i zakonima koji, prema mišljenju SDA, važe za sve osim za Izetbegoviće i kastu okupljenu oko vrha ove stranke.

"Podsjećamo javnost da je Vlada FBiH nezakonito imenovala Upravni odbor UKCS-a u čiji sastav su imenovani ljudi sa jedinim zadatkom da što prije na mjesto direktora postave Sebiju Izetbegović. Javni konkurs za poziciju direktora, koji je objavljen od strane nezakonitog Upravnog odbora, također je bio protivan zakonu i napisan je isključivo kako bi se na njega mogla prijaviti Sebija Izetbegović, koja je uostalom i bila jedini kandidat", navode iz SDP-a.

Dodaju da je ovim potezom vlast predvođena SDA-om svrstala BiH na svjetsko dno takozvanih zarobljenih država u kojima vladajuća elita radi šta i kako hoće, dok svi ostali imaju pravo samo na ono što im ta elita dozvoli.

“Ovo imenovanje samo će podstaknuti odlazak mladih iz BiH jer se takvo društvo, svojstveno diktaturama trećeg svijeta, želi nametnuti i u BiH. Upozoravamo javnost da je sljedeći potez koji planira uraditi vlast deset porodica uništavanje sarajevske Opće bolnice dr. Abdulah Nakaš, kako bi u jedan njen dio smjestili Vladu FBiH, a u drugom izgradili super luksuzni hotel i to novcem svojih strateških partnera, čije porijeklo nikada nije utvrđeno”, upozoravaju iz SDP-a.

Ističu da je odbrana Opća bolnice od “pipaka SDA hobotnice i uništavanja zbog hirova megapohlepnih porodica, pitanje odbrane vrijednosti bh. društva i prava građana da žive u društvu u kojem će vladati zakon, a ne zakon deset porodica okupljenih oko dinastije Izetbegović”.

“SDP će nastaviti političku borbu protiv ovakve vlasti i ovakve politike, te pozivamo sve progresivne političke snage, nevladine i druge organizacije, kao i sve građane da zajedno istrajemo u borbi protiv stvaranja SDA kalifata u BiH, čiji građani zaslužuju i žele društvo jednake šanse”, zaključeno je u saopćenju.