BiH
0

SDP BiH: Da bi sačuvao fotelju spreman podijeliti državu

FENA
Socijaldemokratska partija BiH ističe da se nakon potpisivanja Protokola Silajdžić – Dodik nastavlja obmanjivanje javnosti, manipuliranje opravdanim strahom građana, a isključivo zbog očuvanja svojih fotelja.

U saopćenju ove stranke se navodi da potpisivanje Protokola predstavlja izdaju svih bosanskohercegovačkih patriota, ali i principa za koje se Haris Silajdžić "očito samo deklarativno zalagao u predizbornoj kampanji".

Dodaje se kako on pokazuje da vjeruje Dodiku, a ne svojim koalicionim partnerima iz SDA i zato traži "da građani BiH vjeruju njemu umjesto svojim očima".

"U isto vrijeme ne ustručava se od iznošenja 100 posto neistina. Na osnovna i jednostavna pitanja zašto ostaje policija RS-a, zašto je izostavljena Srebrenica kao posebna lokalna policijska oblast, kako to da je bolji okvirni od jedinstvenog budžeta za finansiranje policije, zašto je napustio popunu policije u skladu s popisom stanovništva iz 1991.godine, Silajdžić ne nudi odgovore", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da nema odgovora ni na pitanje kako čovjek koji je srušio aprilske amandmane na Ustav može građanima pogledati u oči, nakon što je pored entitetskog dodao i etničko glasanje u policiji. Naprotiv, ističe SDPBiH, suočen s prijetnjom smjene da bi sačuvao svoju fotelju on iskazuje spremnost za definitivnu podjelu države.

U saopćenju se navodi da je SDPBiH od konstituiranja vlasti ukazivao na činjenicu da je ona formirana bez programa, strategije, konkretne vizije, osim ako ne uzmemo u obzir vlastito bogaćenje.

"Danas se više nego ikad građani BiH, vlast na svim nivoima, ali i predstavnici međunarodne zajednice nalaze na prekretnici. Svi moramo dati jasan odgovor na pitanje da li ćemo postati taoci dvojice nezajažljivih ljudi ili ćemo vratiti vjeru u institucije sistema. Danas nema rata, nema granata, snajpera, nema međunarodnog pritiska. Danas, dvanaest godina poslije, niko pa ni Silajdžić ne može se kriti iza fraze 'morao sam', navodi se u saopćenju i dodaje da SDPBiH neće pristati na "policijski Dejton“ na definitivnu podjelu zemlje, bez obzira na to ko na taj način plaća opstanak na funkciji.