Pregovori u poodmakloj fazi
6

SDA ulazi u Vladu RS: Dževad Mahmutović novi ministar

Klix.ba
SDA je ponudila tri imena za ministra trgovine i turizma u Vladi RS, potvrdila je danas Željka Cvijanović, mandatar za novi sastav Vlade, nakon konsultacija sa SP-om i DNS-som.

Ona danas nije precizirala o kojim kandidatima se radi, ali je istakla da se i koalicioni partneri slažu da SDA uđe u Vladu, pišu Nezavisne novine.

Ševket Hafizović, član Kluba Bošnjaka Vijeća naroda RS iz SDA, danas je "Nezavisnim" potvrdio da će novi ministar trgovine i turizma biti Dževad Mahmutović, predsjednik Regionalnog odbora SDA Srednje Podrinje iz Zvornika.

Hafizović je ipak rekao da još zvanično nije postignut konačni dogovor, ali da su razgovori sa SNSD-om "u poodmakloj fazi".

"Mislim da se može reći da se to može već smatrati dogovorenim. Nama će pripasti Ministarstvo trgovine i turizma i mislim da je kandidat Dževad Mahmutović dogovorena stvar", rekao je Hafizović.

Upitan da li SDA time u potpunosti ulazi u vladajuću koaliciju na nivou RS, Hafizović je odgovorio potvrdno, te je dodao da bi "to moglo promijeniti i šire konstalaciju snaga u BiH i pokrenuti neke stvari", ali nije precizirao o čemu se tačno radi.

Cvijanovićeva je rekla da je saglasnost sa koalicionim partnerima, osim o ulasku SDA u Vladu RS, postignuta i o opštem smjeru kojim treba da se kreće nova vlada, istakavši da se radi o popravljanju privrednog i poslovnog ambijenta u RS, stvaranju novih radnih mjesta i borbi protiv korupcije i kriminala.

"Ovi prioriteti će se nalaziti u srcu rada nove vlade i to znači da će se svi oni strateški projekti koje smo pokrenuli i koji imaju svoju dimenziju i značaj kombinovati sa različitim novim mjerama koje bi trebalo da nam daju poboljšanje u nekom kratkoročnom periodu. Svjesni smo balasta ekonomske krize i da smo mala i nezaštićena privreda, ali smo takođe svjesni da postoji prostor za unapređenje", istakla je Cvijanovićeva.