BiH
0

SDA postala punopravna članica Međunarodne unije demokrata

FENA
Sulejman Tihić
Sulejman Tihić
Predsjednik SDA Sulejman Tihić potpisao je danas u Londonu Londonsku deklaraciju iz 1983. godine, čime je SDA postala punopravna članica Međunarodne unije demokrata, saopćeno je iz ove stranke.

Tihić, naime, prisustvuje sastanku predsjednika političkih stranaka članica Međunarodne unije demokrata (International Democrat Union) koji se održava u Londonu, a organizator i domaćin je Konzervativna stranka Ujedinjenog Kraljevstva.

Međunarodna unija demokrata osnovana je 1983. godine u Londonu, a njeni inicijatori i osnivači bili su tadašnji lideri Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke - Margaret Thatcher, George Bush stariji, Helmut Kohl i drugi.

Članice Unije danas su više od stotinu stranaka političkog centra, liberalne i demokratske stranke iz 80 zemalja svijeta.

Tokom boravka u Londonu, Tihić je imao priliku da se susretne s premijerom Ujedinjenog Kraljevstva Davidom Cameronom, ministrom vanjskih poslova Williamom Hagueom, specijalnim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost baronesom Catherine Ashton i bivšim visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu i članom britanskoga Doma lordova Paddyjem Ashdownom.