BiH
1

SDA: Nikšić i Mikulić se služe staljinističkim metodama

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba
Stranka demokratske akcije (SDA) najoštrije osuđuje jučerašnji grubi atak premijera Federacije BiH Nermina Nikšića i federalnog ministra pravde Zorana Mikulića na neovisnost pravosudnog sistema u Bosni i Hercegovini, odnosno sudiju u predmetu Desnica Radivojević protiv predsjednika Federacije BiH, saopćeno je iz SDA.

U saopćenju se navodi da su uložena velika sredstva i ogroman trud izvršne i zakonodavne vlasti, uz podršku međunarodne zajednice, da bi se u našoj zemlji izgradio nepristran, neovisan i profesionalan pravosudni sistem u skladu s najvišim evropskim i demokratskim standardima.

"Agresivnost koju su prilikom napada na sudiju ispoljili federalni premijer Nikšić i ministar pravde Mikulić kao najviši predstavnici izvršne vlasti potvrđuje privrženost SDP-a staljinističkim metodama, što može ozbiljno ugroziti neovisnost pravosuđa".

Zato pozivamo relevantne institucije da kategorički odbiju ovakve napade i metode te zaštite neovisnost i nepristranost pravosudnog sistema u BiH, navodi se u saopćenju SDA.