BiH
39

SDA: Niko ne smije oduzeti pravo djeci da uče bosanski jezik

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Stranka demokratske akcije (SDA) saopćila je da najoštrije osuđuje upornu diskriminaciju nad bošnjačkom djecom koju vrši vlast RS-a, te istakla da je uskraćivanje mogućnosti izučavanja bosanskog jezika direktno kršenje Ustava BiH.

Iz te stranke navode da činjenicu da Ustav manjeg bh. entiteta nije usklađen s Ustavom BiH vlasti RS itekako zloupotrebljavaju.

Naglašavaju da je službeni jezik Bošnjaka bosanski jezik i da im to pravo niko ne smije i ne može oduzeti, kao i da je nedopustivo da se u školama gdje su djeca tokom školske godine učila bosanski jezik u knjižicama koristi termin bošnjačkog jezika koji uopće ne postoji.

Također, u SDA smatraju da to đacima bošnjačke nacionalnosti može predstavljati problem za dalje školovanje, te pozivaju međunarodnu zajednicu da se uključi u rješavanje ovog problema.

  • Nećemo dozvoliti da na ovakav način budu tretirani Bošnjaci povratnici koji su, osim ovoga, u posljednje vrijeme izloženi masovnim torturama, hapšenjima i uznemiravanjima, pa čak i od onih koji treba da ih štite - saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.